Linkovi

Sekretar Karter apeluje za uzdržanost u Južnom kineskom moru


Američki sekretar za odbranu Ešton Karter u Tokiju u Japanu, 8. april, 2015.
Američki sekretar za odbranu Ešton Karter u Tokiju u Japanu, 8. april, 2015.

Na početku svoje posete Aziji, američki sekretar za odbranu Ešton Karter je danas u Tokiju potvrdio američku predanost japanskoj bezbednosti apelujući ujedno za uzdržanost u teritorijalnim sporovima izmedju Japana i Kine.

Kineski spor sa Japanom oko ostrva u Istočnom kineskom moru, koje kontroliše Tokio i kontroverznih akcija u Južnom Kineskom moru su razlog za razgovore američkog sekretara za odbranu Eštona Kartera sa japanskim ministrom odbrane.

“Mi često kažemo da ne zauzimamo stav u ovim teritorijalnim sporovima. Ali zauzimamo snažan stav protiv militarizacije tih sporova.“

Karterov sastanak sa ministrom odbrane Japana, Genom Nakatanijem, ponovo je podvukao premeštanje težišta SAD ka azijsko-pacifičkom regionu, što obuhvata prebacivanje više političkih i vojnih resura u taj brzo rastući region.

To je promena koja je veoma važna kaže stručnjak za Japan Šila Smit:

„Mislim da se nalazimo u posebno kritičnom momentu, u azijsko-pacifičkom regionu. Svi su svesni rasta nove Kine.“

Kineski troškovi za odbranu su sve veći poslednjih pet godina. SAD nastoje da uspostave protivtežu porasti moći Kine jačanjem regionalnih saveza, ali ističu da to ne znači da žele da ograničavaju Kinu.

Karterovi sastanci u Tokiju imaju za cilj pružanje podrške novim smernicama Japana o odbrambenoj saradnji sa SAD.

„Mislim da će te smernice biti veoma efikasne u smislu da niko ne može pogrešno da proceni važnost ovog saveza za obe naše zemlje.“

U Kini, državni mediji tvrde da Japan koristi sve veće oslanjanje SAD na tu savezničku zemlju kako bi pojačao tenzije povodom istorijskih i teritorijalnih pitanja.

Funkcioneri će finalizovati japanske smernice krajem ovog meseca kada japanski premijer Šinzo Abe poseti predsednika Baraka Obamu u Vašingtonu. Smernice će obuhvatiti novu bezbednosnu saradnju u sajber prostoru i u svemiru, kao i veću vojnu kooridinaciju.

XS
SM
MD
LG