Linkovi

Obama: Sva potrebna pomoć Japanu


Predsednik Obama govori u srednjoj školi Kenmor, u Arlingtonu, Virdžinija, 14. mart 2011.
Predsednik Obama govori u srednjoj školi Kenmor, u Arlingtonu, Virdžinija, 14. mart 2011.

Predsednik Barak Obama je u ponedeljak ponovio da Sjedinjene Države podržavaju Japan i obećao svu potrebnu pomoć zemlji koja se oporavlja od višestruke katastrofe.

Predsednik je danas u jednoj školi u okolini Vašingtona govorio o obrazovanju, ali je iskoristio priliku i na početku izlaganja naglasio da ga i dalje "boli duša" kad vidi slike uništenja u Japanu. On je rekao da će Sjedinjene Države biti uz narod Japana u "predstojećim teškim danima". Predsednik je istakao da je japanski narod jedan od najvećih prijatelja i saveznika Sjedinjenih Država. Obama je rekao da je poručio japanskom premijeru Naoto Kanu da će Sjedinjene Države nastaviti da pružaju svu moguću pomoć. U jučerašnjem saopštenju, Bela kuća navodi da se predsednik Obama neprekidno obaveštava o situaciji u Japanu i da Sjedinjene Države pomažu na brojne načine, među kojima je upućivanje eksperata za nuklearnu energiju i reagovanje na elelentarne katastrofe.

Ministri inostranih poslova Grupe 8 industrijski najrazvijenijih zemalja, okupljaju se u Parizu da bi razgovarali o situaciji u Japanu kao i krizi u Libiji. Portparol francuskog Ministarstva inostranih poslova je izjavio da će ministri na dvodnevnom sastanku razmotriti katastrofalni zemljotres i cunami u Japanu i štetu nanetu nuklearnim elektranama. Očekuje se da će ministri razmotriti načine usaglašavanja pomoći i spasavanja u Japanu. Današnjem sastanku je prisustvovao i novoimenovani japanski ministar inostranih poslova, Takeaki Macumoto, zajedno sa svojim kolegama iz Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Rusije i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG