Linkovi

Međunarodna podrška za obnovu Libije


Rim, Italija 13. decembar 2015.
Rim, Italija 13. decembar 2015.

U Italiji je završen sastanak svetskih sila i predstavnika dve libijske rivalske frakcije uz potvrdu da se podržava plan Ujedinjenih nacija kojim će se u zemlji uspostaviti ujedinjena vlada.

Predstavnici 17 zemalja plus Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige razgovarali su u danas u Rimu na sastanku kojim su predsedavali američki državni sekretar Džon Keri i italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentolini.

"Vreme je da se pomerimo sa mrtve tačke i krenemo napred za budućnost Libije", rekao je Keri na konferenciji za novinare.

Američki šef diplomatije je istakao da se dokumentom, koji su potpisale svetske sile pozivaju sve strane da private momentalni i sveobuhvatni prekid vatre, pošto sporazum, bude potpisan u sredu u Maroku.

“Konflikt, nestabilnost u Libiji traje predugo”, napisao je Keri na svom tviter nalogu dodavši, “veliko učešće ovde oslikava međunarodnu podršku za ujedinjenu, bezbednu i stabilnu Libiju”.

Rivalske libijske vlade trebalo bi u sredu i formalno da potpišu mirovni plan Ujedinjenih nacija u Maroku, u pokušaju da se toj zemlji pomogne u oporavku od dugogodišnje nestabilnosti.

Većini Libijaca je dosta konflikta, nesposobnosti pri upravljanju zemljom i sve većim prisustvom pripadnika terorističke organizacije Islamska država, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta i dodao da su ti faktori pomogli suparničkim političkim frakcijama u zemlji da prevaziđu svoje razlike i slože se oko potpisivanja sporazuma Ujedinjenih nacija 16. decembra.

Današnji sastanak u Rimu služi kako bi se pokazalo da libijski susedi, regionalne sile i drugi članovi međunarodne zajednice zajednički podržavaju nacionalni sporazum u Libiji.

Đentiloni je takođe istakao da je novi libijski sporazum morao da bude “inkluzivan” kako bi bio održiv. “Ne može da postoji treća prognana libijska vlada pored dve paralelne koje već postoje u zemlji”, rekao je italijanski šef diplomatije.

Podrška Libiji da ponovo uspostavi funkcionalnu vladu dolazi dok raste međunarodna zabrinutost oko prisustva Islamske države u toj zemlji.

Prema novembarskom izveštaju posmatračkih grupa Ujedinjenih nacija, ta teroristička organizacija ima između 2 i 3 hiljade pripadnika u Libiji, od kojih se oko polovina nalazi u prioablnom gradu Sirte, inače pod kontrolom Islamske države.

“Centralna komanda Islamske države u Iraku i Sirijskoj arapskoj republici gleda na Libiju kaon a najbolju šansu za proširenje svojeg tzv. kalifate”, navodi se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG