Linkovi

Američki izaslanik uskoro putuje na Bliski istok


Američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, u nedelju će otputovati na Bliski istok posle odlaganja te posete zbog diplomatskog spora sa Izraelom.

Jedan visoki palestinski funkcioner izjavio je da će američki izaslanik za Bliski istok, nastaviti nastojanja na obnovi indirektnih mirovnih razgovora izmedju Izraela i Palestinaca.

Mičelova poseta je bila odložena kada je Izrael objavio planove za izgradnju 1600 stanova za jevrejske doseljenike u okupiranom Istočnom Jerusalimu.

Izrael je to objavio tokom posete američkog potpredsednika Džoa Bajdena, u trenutku kad su se Sjedinjene Države spremale da najave početak indirektnih mirovnih pregovora. Sjedinjene Države su smesta osudile taj potez i odložile Mičelovo putovanje u to područje.

Juče je predsednik Barak Obama rekao da izraelski plan za izgradnju naselja „ne pomaže“ mirovnim nastojanjima i priznao da se dve zemlje ne slažu oko toga kako bi razgovori trebalo da budu pokrenuti sa mrtve tačke. Medjutim, predsednik Obama je demantovao da su američko-izraelski odnosi u krizi.

XS
SM
MD
LG