Linkovi

Kongres za agresivniju akciju protiv ISIS


Pripadnici Islamske države u Siriji
Pripadnici Islamske države u Siriji

Republikanci, ali i demokrate, kritikuju način na koji predsjednik Barak Obama rješava krizu u pogledu terorističke organizacije Islamska država.

Zakonodavci traže od predsjednika da preduzme agresivniju akciju protiv sunitskih ekstremista koji kontrolišu ključne djelove Iraka i Sirije.

Američki borbeni avioni su proteklog vikenda nastavili vazdušne udare u Iraku,kako bi pomogli da se razbije opsada ekstremista iz Islamske države koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad nekoliko sela na sjeveru zemlje.

Uprkos određenom uspjehu tih napada, kojih je do sada ukupno bilo 120, predsjednik Barak Obama suočava se sa kritikama u pogledu šireg plana za borbu protiv islamskih ekstremista. Zakonodavci iz obje stranke poručuju da Obamina strategija, ili pak nedostatak iste, nije dobra.

Takođe se postavlja pitanje da li će administracija proširiti napade i na baze Islamske države u Siriji. Aktuelni pristup Bijele kuće tom pitanju, po svemu sudeći, nema mnogo podrške.

“Jedna stvar koju sam naučila o ovom predsjedniku je da je veoma oprezan. U ovom slučaju, možda i previše oprezan”, saopštila je demokratska senatorka Dajen Fajnstajn.

“Suočavamo se sa najvećom, najmoćnijom, najbogatijom terorističkom organizacijom u istoriji i moraćemo da preduzmemo veoma snažne mjere kako bi je porazili”, poručio je republikanski senator Džon Mekejn.

Pojedini članovi Kongresa vjeruju i da Islamska država predstavlja direktnu prijetnju za Sjedinjene Države.

“Takvim grupama nije potreban izgovor. Napašće Sjedinjene Države kad god mogu”, smatra republikanski kongresmen Piter King.

Obama će na predstojećem samitu NATO-a pokušati da pridobije podršku svjetskih lidera za borbu protiv ekstremista, dok pokušava da prevaziđe posledice nedavnog priznanja da nema strategiju za Siriju. Jedan od lidera, britanski premijer Dejvid Kameron predstavio je danas zakonski prijedlog kojim bi se policiji dala ovlašćenja da oduzme pasoše Britancima za koje se sumnja da su putovali u Irak i Siriji da se bore u redovima islamskih ekstremista.

Kameron je takođe rekao da će njegova vlada razmotriti mogućnost sprečavanja ulaska u Britaniju građana koji se podržali ekstremne ciljeve.

Ukoliko predsjednik Obama odluči da pooštri borbu protiv Islamske države u Siriji, moraće prvo da se obrati skeptičnom Kongresu. Senator Kris Marfi bio je među demokratama koji su se prošle godine protivili akciji u Siriji, kada je meta bio Asadov režim.

“Američka javnost trenutno nije sklona vojnoj intervenciji, naročito kada je riječ o opsegu akcije protiv islamske države koja se trenutno razmatra.”

Američke obavještajne službe u međuvremenu navode da se više od stotinu Amerikanaca pridružilo toj organizaciji i strahuje se da bi mogli da pokušaju da ponovo uđu u zemlju.

XS
SM
MD
LG