Linkovi

Irak traži veću međunarodnu pomoć


Obuka iračkih vojnika u kampu Tadži u Iraku
Obuka iračkih vojnika u kampu Tadži u Iraku

Irak je pozdravio odluku predsednika Obame da pošalje dodatne trupe da pomognu u savetovanju iračkih snaga u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Predsednik iračkog parlamenta je, medjutim, takodje apelovao za veću medjunarodnu pomoć u tom nastojanju. Odluka SAD se inače podudarila sa prvom godišnjicom zauzimanja Mosula od strane ISIS-a.

Ljudi koji su pobegli iz Mosula pre brutalnog napada snaga Islamske države još uvek žive u izbegličkim kampovima poput ovog u iračkom Kurdistanu.

“Nezamislivo je da sam van grada već godinu dana i da ta situacija traje toliko dugo”, kaže izbeglica iz Mosula Abu Zaid Al Džaburi.

Islamska država je takodje preuzela kontrolu nad velikim delom pokrajine Anbar. Prošlog meseca iračka armija je uz podršku SAD i drugih saveznika započela ofanzivu za oslobodjenje Anbara od te radikalne grupe.

Administracija predsednika Obame je juče odobrila slanje još 450 vojnika u Irak, čime se broj američkog vojnog osoblja u toj zemlji popeo na 3.500. U intervjuu za Glas Amerike predsednik iračkog parlamenta Salim Al Džiburi je apelovao za veću mendjunarodnu pomoć.

Odluka američke administracije je dobar korak za nas i indikacija volje i ozbiljne želje SAD u ovoj boribi protiv Islamske države. Medjutim, očigledno to nije nivo neophodan za skoru konačnu pobedu u ovom ratu. Stoga Iračani žele veću pomoć i solidarnost medjunarodne zajednice i posebno SAD.”

Sjedinjene Države će takodje dostaviti oružje i opremu iračkim snagama, uključujući lokalne paravojne snage koje se bore pod iračkom komandom. Kongresmen iz Kalifornije Ed Rojs je za Glas Amerike izjavio da iračka vlada mora da poboljša saradnju sa sunitskim i kurdskim plemenima koja se bore protiv ekstremista Islamske države.

“Treba im reći: ‘Ako nećete da obavite transfer oružja Kurdima kako bi mogli da se brane i nećete da pošaljete oružje plemenima koja se bore protiv ISIS-a u Anbaru, onda će Sjedinjene Države to učiniti.’ Treba to reći Bagdadu – ‘Morate to da učinite, jer su oni ti koji podnose žrtve na liniji fronta’.”

Rojs je takodje istakao da bi bila greška poslati šiitske pravojne snage koje podržava Iran u borbu u kurdskim i sunitskim oblastima.

XS
SM
MD
LG