Linkovi

Iran pokušava da zadrži uticaj u Bagdadu


Iračka federalna policija u patroli
Iračka federalna policija u patroli

Vašington i Teheran imaju zajednički cilj da zaustave ekstremiste iz Sirije u Iraku. Međutim, stručnjaci smatraju da će Iran, a ne Sjedinjene Države, imati najveći uticaj na to kako će vlada u Bagdadu pristupiti unutrašnjim reformama i ratu u Siriji.

Američki vazdušni napadi na ekstremiste Islamske države pomogli su iračkim vojnicima da ponovo zauzmu najveću branu u zemlji. Međutim, da bi se ti borci proterali iz Iraka nazad u Siriju, biće potrebni znatno veći napori vlade u Bagdadu, kaže Stiv Hajderman, analitičar Američkog instituta za mir.

„Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da problem Islamske države vide kao problem centralne vlade u Iraku, a ne problem koji SAD mogu da reše“.

Na sastanku sa novim mandatarom za sastav iračke vlade Hajderom al-Abadijem, šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je rekao da on mora da ujedini iračke sunite, šiite i Kurde protiv ekstremista.

„U njega se polažu velike nada da će biti čovek koji može da ujedini različite regione i vere i sve ih ima zastupljene u svojoj vladi. To je neophodno, jer je to jedini način da se terorističkoj grupi Islamska država oduzme podrška brojnih nezadovoljnih građana“.

Lideri sunita, koji razmatraju da li da podrže novu vladu, kažu da se moraju sprovesti promene u bezbednosnim snagama, kojima dominiraju šiiti, pre no što se krene na sunitske ekstremiste.

Vođa plemena Dulaimi Ali Hatem Sulejman, kaže da Abadi ne može da počne mandat tako što će od sunita da traži da se bore protiv Islamske države.

„Islamska država nije veliki problem za nas, ili glavno pitanje koje nas muči. Najpre mora da očisti svoje bezbednosne snage i obaveštajnu službu“.

To obuhvata i Iran, koji je pomogao prethodnoj vladi da stvori ovakvu situaciju i koji će nastaviti da utiče na mnogo toga što se dogadja u Iraku, kaže Stiv Hajderman.

„Njima nije mnogo bitno koji šiit je premijer u Iraku. Iran će nastaviti da upravlja svojim uticajem u Iraku. A što se tiče šire regionalne politke, uključujući i iransku dosta tihu, ali postojanu podršku Asadovom režimu - ona će se nastaviti“.

Iran ne samo da podržava sirijske vladine snage, već koristi Siriju da naoružava ekstremiste Hezbolaha.

Profesor na Američkom univerzitetu u Vašingtonu Gaj Ziv kaže da bi veća saradnja izmedju Vašingtona i Teherana to mogla da promeni.

„Pošiljka za pošiljkom – mnoge od njih je presreo Izrael – idu iz Irana preko Sirije, Hezbolahu u Libanu. Mislim da je jedna od situacija koje pružaju nadu sa poboljšanim odnosima SAD i Irana možda mogućnost da se prekine ta osovina“.

Međutim, imati zajedničkog neprijatelja, odnosno Islamsku državu, neće premostiti fundamentalne razlike između Vašingtona i Teherana, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli.

„Ako pomislite na bilo koje pitanje - Hamas, Sirija, Irak nuklearno oružje, ljudska prava u okviru Irana – primteno je to postojano ponašanje i konstantna politika, koja se ne menja. To je politika koja je suštinski neprijateljska prema našim interesima i interesima naših saveznika“.

Hajderu al-Abadiju će biti potrebni i Iran i SAD da bi se efikasno borio protiv Islamske države i uverio iračke sunite i Kurde da podrže novu vladu u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG