Linkovi

Kongres SAD će razmotriti finalni sporazum sa Iranom


Američki Kongres će razmotriti sporazum sa Iranom pre nego što bude usvojen
Američki Kongres će razmotriti sporazum sa Iranom pre nego što bude usvojen

Pre današnjeg pristanka Bele kuće na kompromisni predlog, američki Senatski odbor za odnose sa inostranstvom juče je odobrio taj zakonski predlog kojim bi se Kongresu pružilo pravo da glasa o eventualnom sporazumu sa Iranom.

Kompromisni zakonski predlog je juče usvojen jednoslasno i sada bi o njemu treabalo da glasa Senat. Tom merom, koju je predložio senator Bob Korker, skraćuje se vremenski period koji bi bio pružen Kongresu da razmotri sporazum sa Iranom sa gotovo dva meseca na 30 dana pre nego što bi mogao da bude prihvaćen:

“Pred nama je danas zakonski predlog kojim se adminstracija primorava da nas obavesti o svim detaljima finalnog sporazuma pre nego što bude mogla da ukine sankcije Teheranu, koje smo mi u Kongresu i uveli i koje su primorale Iran da dodje za pregovarački sto.”

Da bi stekli podršku, zagovornici ovog zakonskog predloga su odustali od nekih od svojih zahteva – poput odredbe koja bi primorala administraciju da osigura da Iran ne podržava bilo kakav teroristički akt protiv Sjedinjenih Država ili američkih gradjana bilo gde u svetu, kao i zahteva da Iranski režim mora da prizna pravo Izraela na postojanje.

Republikanski senatori su pregovarali o konačnom tekstu zakonskog predloga sa vodećim demokratom u tom odboru, Benom Kardinom.

“Mislimo da smo zapravo ojačali predsednikovu pregovaračku poziciju. Želimo da pregovara uz snažnu podršku i želimo da Kongres i administracija budu tešnje povezani i govore jednim glasom.”

Tim zakonskim predlogom se obezbedjuje da Kongres neće glasati o sporazumu sa Iranom pre nego što on bude postignut.

Neki zakonodavci, pretežno republikanci, i dalje se protive bilo kakvom sporazumu sa Iranom.

“To vodi Iran, najgoru državu sponzora terorizma, na put ka sticanju nuklarnog oružja. Bez obzira da li je to pitanje meseci ili godina, to je opasan ishod ne samo za Sjedinjene Države i naše saveznike poput Izraela već i za ceo svet.”

Izraelska vlada se protivi američkom sporazumu sa Iranom, tvrdeći da se time dovodi u opasnost bezbednost jevrejske države. Ali mnogi u Sjedinjenim Državama veruju da bi nuklearni sporazum sa Teheranom obezbedio mir u region.

“Mislim da imamo ovu jedinstvenu priliku da ostvarimo veoma ozbiljnu i dobru promenu na Bliskom istoku i mislim da je ovaj nuklearni sporazum važan za bezbednost Izraela.”, kaže Dajen Fajnstajn, senatorka iz Kalifornije

XS
SM
MD
LG