Linkovi

SAD traže odgovornost Irana


Crtež Mansora Arbabsiara tokom pojavljivanja pred sudom u Njujorku, 11. septembra. Crteži se izrađuju u slučajevima kada sudija ne dozvoli foto snimanja u sudnici
Crtež Mansora Arbabsiara tokom pojavljivanja pred sudom u Njujorku, 11. septembra. Crteži se izrađuju u slučajevima kada sudija ne dozvoli foto snimanja u sudnici

Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je da je navodni iranski plan za ubistvo saudijskog ambasadora u Sjedinjenim Državama “užasavajuće delo” zbog kojeg bi Iran trebalo da bude pozvan na odgovornost. Teheran demantuje bilo kakvu umešanost u taj slučaj.

Komentarišući danas za američku televizijsku mrežu ABC mogući američki odgovor na navodni plan za ubistvo ambasadora Adela al-Džubeira, Bajden je rekao da ni jedna opcija nije isključena.

Američki potpredsednik je takođe rekao da su američki funkcioneri u procesu “ujedinjavanja svetskog mnjenja” protiv Irana.

U utorak, američki Sekretarijat za pravosuđe optužio je Mansora Arbabsiara, naturalizovanog američkog građanina koji ima iranski pasoš, i Golama Šakurija, člana iranskih elitnih snaga Kuds, koji se nalazi u Iranu, da su kovali zaveru za bombaški napad na al-Džubeira.

Američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder, rekao je da je taj plan “smišljen, sponzorisan i dirigovan” iz Irana.

Nešto kasnije, američki Državni sekretarijat objavio je upozorenje svim američkim građanima u svetu na moguće “antiameričke akcije”, posle optužbi protiv dvojice Iranaca. Sekretarijat kaže da navodni pokušaj atentata možda nagoveštava da se iranska vlada “agresivnije fokusira” na terorističke aktivnosti.

Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama poslao je juče pismo svetskoj organizaciji u vezi sa američkim optužbama.

Predsednik Barak Obama pozvao je ambasadora al-Džubeira da bi mu izrazio solidarnost, nazvavši navodni plan za njegovo ubistvo “flagrantnim kršenjem” američkog i međunarodnog prava. Obama je uveravao al-Džubeira da su Sjedinjene Države predane zaštiti svih diplomata na svom tlu.

Američki funkcioneri kažu da je optuženi Arbabsiar, neznajući njegov pravi identitet, angažovao jednog doušnika američke Agencije za suzbijanje trgovine drogama da sprovede u delo pomenuti plan, verujući da doušnik ima veze sa meksičkim narko-kartelima sposobnim da ubiju saudijskog ambasadora. Isti funkcioneri kažu da je Arbabsiar priznao da je isplatio sto hiljada dolara kao kaparu za izvršenje ubistva, koje je trebalo da košta milion i po dolara.

Arbabsiar je uhapšen na njujorškom aerodromu Džon F. Kenedi 29. septembra, dok je Šakuri još na slobodi.

XS
SM
MD
LG