Linkovi

SAD i Izrael se ne slažu po pitanju Irana


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Državni sekretar Keri naglašava da je prioritet međunarodne zajednice da se Iranu ne dozvoli da razvije nuklearno naoružanje.

Američki državni sekretar Džon Keri i izraelski premijer Benjamin Netanjahu iznijeli su, na početku današnjeg susreta u Rimu, donekle različite stavove o iranskom nuklearnom programu. Keri je rekao da se to pitanje može riješiti diplomatskim putem, dok je Netanjahu zatražio efikasno uklanjanje kontroverznog programa.

Državni sekretar je naglasio da je prioritet međunarodne zajednice da se Iranu ne dozvoli da razvije nuklearno naoružanje.

"Da bi smo bili zadovoljni, kada je riječ o sankcijama Ujedinjenih nacija, zahtjevima Međunarodne agencija za atomsku energiju, kao i našim bezbjednosnim propisima, moraćemo da budemo sigurni da se preduzimaju akcije koje u potpunosti i nesporno jasno i pouzdano pokazuju svijetu da program koji se razvija, stvarno ima mirnodopsku svrhu.”

Izraelski premijer ocijenio je da je iranski nuklearni program glavni bezbjednosni problem s kojim se Izrael suočava.

"Iran ne smije da posjeduje kapacitete za razvoj nuklearnog naoružanja. To znači da ne bi trebalo da imaju centrifuge za obogaćivanje uranijuma i postrojenja za preradu nuklearnog materijala. Treba da se oslobode nagomilanog fisionog materijala i ne bi trebalo da imaju podzemne nuklearne objekte, koji isključivo imaju vojnu svrhu. Mislim da je bolje nemati sporazum, nego sklapati loše dogovore. Djelimičan dogovor, koji omogućuje Iranu da zadrži ove kapacitete, je loš”.

Iran već duže vrijeme tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku svrhu, ali odbija da zaustavi proces obogaćivanja uranijuma, zbog čega su mu uvedene oštre međunarodne sankcije. Prošlonedeljni sastanak iranskih zvaničnika sa predstavnicima pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija završen je međutim u pozitivnoj atmosferi, dok su novi pregovori zakazani za 7. novembar.
XS
SM
MD
LG