Linkovi

SAD spremne da sarađuju sa Iranom?


Iranski predsednik Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani

Pentagon je nastojao da umanji nagadjanja povodom vojne saradnje Sjedinjenih Država i Irana u Iraku, nekoliko sati nakon što je državni sekretar govorio o mogućoj saradnji sa Teheranom

Iran koji kontrolišu šiiti zabrinut je zbog napredovanja Sunita u blizini svoje granice sa Irakom. Medjutim, postoji i bojazan da bi angažovanje Irana dovelo do još većeg nasilja u Iraku.

Ekstremisti islamističke grupe Islamska država Irak i Levant preuzeli su kontrolu nad nekoliko iračkih gradova i kreću se ka glavnom gradu. Američki državni sekretar Džon Keri je u intervjuu za Jahu rekao da predsednik Barak Obama razmatra vazdušne napade kao način da se pomogne iračkoj vladi. On je ukazao da predsednik neće dopustiti pobunjenicima da podele tu zemlju.

„Ne verujem da će predsednik jednostvno ovo posmatrati i dozvoliti da se nastavi.“

Sjedinjene Države su premestile ratne brodove u Persijski zaliv, uključujući nosač aviona sa borbenim avionima i projektilima. Keri je rekao da se razmatraju brojni načini za pomoć Iraku, uključujući upotrebu dronova i moguću saradnju sa Teheranom. Predsednik Obama je isključio slanje trupa u Irak.

„Otvoreni smo za svaki konstruktivan proces koji bi mogao da smanji nasilje.“

Iranski predsednik Hasan Rohani je rekao da bi Teheran saradjivao sa Sjedinjenim Državama na uspostavljanju bezbednosti u Iraku, u okviru medjunarodnog prava. Medjutim, neki američki političari i analitičari navode da bi angažovanje Irana samo dovelo do novog nasilja u Iraku.

Dve susedne zemlje su u prošlosti često imale zategnute odnose, a 1980-tih su vodile i rat. Teheran je potkopao američku misiju izagradnje demokratskog Iraka kojim bi upravljali i suniti i šiiti, kaže Dejvid Šenker, analitičar u Vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku.

Sada tražimo od njih da igraju konstruktivnu ulogu? To je režim koji isključivo želi Irak kojim dominiraju šiiti. I iskreno rečeno ako je to ono što oni žele oni će podstaći još veći i krvaviji gradjanski rat u Iraku.“

Hiljade ljudi su pobegle od sukoba u severnoiračkim gradovima. U jednom izbegličkom logoru u Kalaku, Abu Kanea da kako ne želi da se vrati u rodni Mosul dok ne bude uveren da je bezbedan.

„Nećemo se vratiti dok se situacija ne poboljša i bude bezbednija. Kada pobunjenici odu i iračka vojska obezbedi grad, situacija će se poboljšati.“

Brzo napredovanje grupe povezane sa al Kaidom u severnom Iraku ugrožava uspostavljene granice u regionu i povećava zabrinutost u Vašingtonu i susednim zemljama. Sjedinjene Države su povukle svoje trupe 2011. nakon gotovo deset godina rata.
XS
SM
MD
LG