Linkovi

"Fed" ne podiže kamatne stope


Predsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen (arhivski snimak)
Predsednica Federalnih rezervi Dženet Jelen (arhivski snimak)

Članovi upravnog odbora američkih Federalnih rezervi (Fed) odlučili su da do daljnjeg zadrže osnovnu kamatnu stopu na dosadašnjem veoma niskom nivou

Federalne rezerve su saopštile da će biti vrlo „strpljive“ u proceni ekonomskih podataka pre nego što odluče da podignu kamatne stope, koje su spuštene gotovo na nulu za vreme finansijske krize u nastojanju da se podstakne ekonomski rast.

Pošto se američka ekonomija oporavlja, većina ekonomista predvidja da će Federalne rezerve početi da podižu kamatne stope sredinom 2015. Investitori pažljivo prate saopštenja Federalnih rezervi kao nagoveštaj promena u monetarnoj politici.

Glavni indeks na Volstritu, Dau Džons, zabeležio je značajan porast posle današnjeg saopštenja, koje je očigledno protumačeno kao znak da će stimulativne mere biti nastavljene još neko vreme. Neki ekonomisti smatraju da je politika federalnijh rezervi doprinela pozitivnim trendovima na finansijskim tržištima, dok drugi upozoravaju da bi mogla da ima negativne posledice na duži rok.

XS
SM
MD
LG