Linkovi

Obama i Modi za jačanje saradnje


Indijski premijer Narendra Modi i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući
Indijski premijer Narendra Modi i predsednik Barak Obama tokom susreta u Beloj kući

Predsednik Barak Obama i novi indijski premijer Narendra Modi saglasili su se da prodube i prošire partnerstvo dve zemlje u oblastima trgovine, bezbednosti, nauke i tehnologije.

Predsednik Obama je nakon razgovora u Beloj kući rekao da su on i Modi saglasni da je glavni cilj poboljšanje obrazovanja i obuke za zapošljavanje u obe zemlje. Takođe je dodao da indijski premijer deli njegovu viziju o poboljšanju uslova života za, kako je naglasio, preveliki broj Indijaca koji i dalje žive u siromaštvu.

Indijski lider je naveo kako je uveren u brz ekonomski rast i promene u svojoj zemlji i brz razvoj američko-indijskog ekonomskog partnerstva narednih godina. Modi je ukazao da je zatražio Obaminu podršku za dalji olakšani pristup indijskih uslužnih kompanija američkom tržištu.

Obama i Modi razgovarali su i o bezbednosnim pitanjima, među kojima je i borba protiv ekstremista iz Islamske države na Bliskom istoku. Modi je rekao da su se on i američki predsednik saglasili da intenziviraju anti-terorističku i obaveštajnu saradnju.

Dvojica lidera naglasila su i saradnju u pogledu krize izazvane epidemijom ebole, Avganistana i istraživanja svemira. Indijski premijer takođe je naveo da on i predsednik Obama žele da razreše sporna pitanja kada je reč o saradnji u oblasti civilne nuklearne energije.

Modijeva poseta Vašingtonu predstavlja značajan zaokret u odnosu na period od pre gotovo deceniju, kada su Sjedinjene Države odbile da mu izdaju vizu zbog navodne umešanosti u sektaško nasilje u državi Gudžarat u kojem je poginulo više od hiljadu muslimana.

XS
SM
MD
LG