Linkovi

Inauguracija predsednika i potpredsednika SAD


Predsednik Barak Obama polaže zakletvu na ceremoniji u Beloj kući
Predsednik Barak Obama polaže zakletvu na ceremoniji u Beloj kući

Obama je danas položio zakletvu na najviši položaj u Beloj kući držeći ruku na porodičnoj Bibliji svoje supruge, Mišel Obama

Posle pobede u iscrpljujućoj predsedničkoj trci, američki predsednik Barak Obama je zvanično položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Beloj kući. Obama je položio zakletvu na drugi predsednički mandat držeći ruku na porodičnoj Bibliji prve dame Mišel Obama.

Predsednik se pre toga pridružio potpredsedniku Džozefu Bajdenu, koji je jutros takođe položio zakletvu, na tradicionanom polaganju venca na Grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Prema američkom Ustavu, predsednik je dužan da položi zakletvu 20. januara.

S obzirom da je danas nedelja, i predsednik i potpredsednik će sutra ponovo položiti zakletvu na tradicionalnoj javnoj ceremoniji ispred zgrade Kapitola na Nacionalnom molu. Očekuje se da će sutrašnja ceremonija biti manja od predsednikove prve inauguracije pre četiri godine, kada je na Molu bilo gotovo dva miliona ljudi koji su se okupili da vide polaganje zakletve prvog afroameričkog predsednika Sjedinjenih Država.

Ove godine, očekuje se da će inauguraciji prisustovati oko 800 hiljada ljudi. Na sutrašnjem javnom polaganju zakletve, biće korišćene dve istorijske Biblije – jedna je pripadala predsedniku iz 19. veka Abrahamu Linkolnu, a druga borcu za građanska prava Martinu Luteru Kingu, koji je ubijen 1968.
XS
SM
MD
LG