Linkovi

Kritike Obaminog imigracionog plana


Predsednik Barak Obama potpisuje izvršnu uredbu o imigraciji
Predsednik Barak Obama potpisuje izvršnu uredbu o imigraciji

Republikanski zakonodavci oštro su kritikovali predsednika Baraka Obamu zbog toga što je, preduzimanjem jednostrane akcije, zaštitio gotovo pet miliona ilegalnih imigranata od eventualne deportacije.

Kongresmen iz Teksasa Majkl Mekol je na pretresu u Odboru za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma rekao da je, donošenjem izvršne uredbe za izmenu američke imigracione politike, Obama zaobišao Kongres i da će to ohrabriti veći broj ilegalnih imigranata da pokušaju da uđu u Sjedinjene Države.

Ostali republikanci su na pretresu dovodili u pitanje legalnost Obaminog plana, te ukazivali na troškove utvrđivanja koji imigranti mogu da ostanu u Sjedinjenim Državama tri godine bez straha od deportacije i da dobiju dozvolu za rad.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson branio je administraciju, navodeći da postoje brojni zakonski presedani za predsednikovu akciju. Džonson je rekao da pojedinci, koji su zaštićeni od deportacije, sada mogu da se prijave za dozvolu za rad i da će moći da plaćaju porez i više doprinesu američkoj ekonomiji.

Predsedavajući Džon Bejner najavio je da će Predstavnički dom tokom nedelje zvanično izraziti protivljenje Obaminim imigracionim merama. Predsednik Obama doneo je izvršnu uredbu zbog, kako je saopštio, nespremnosti Predstavničkog doma da razmotri sveobuhvatni zakonski predlog o imigraciji, koji je Senat usvojio prije više od godinu dana.

XS
SM
MD
LG