Linkovi

SAD: 2014. obeležena patnjama i zlostavljanjem


Državni sekretar Džon Keri predstavlja izveštaj Stejt departnmenta o stanju ljudskih prava u svetu u 2014., 25. juna 2015.
Državni sekretar Džon Keri predstavlja izveštaj Stejt departnmenta o stanju ljudskih prava u svetu u 2014., 25. juna 2015.

Prema izveštaju Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava u svetu, 2014. je bila obeležena patnjama i zlostavljanjem suviše velikog broja ljudi.

Predstavljajući izveštaj, državni sekretar Džon Keri je rekao da su za patnje i zlostavljanje odgovorne terorističke grupe koje koriste verske podele da bi promovisale svoju ideologiju, kao i vlade poput sirijske, koje deluju u ime borbe protiv terorizma.

Keri je ipak primetio da ljudske aspiracije ka političkim slobodama i poštenom upravljanju ostaju snažne i naglasio da je više ljudi u svetu izabralo svoje lidere na otvorenim izborima nego ikada ranije.

U izveštaju se posebno osudjuje nasilni ekstremizam i potpuno nepoštovanje ljudskih prava i života od strane grupa, poput Islamske države, pakistanskog Talibana i Boko Harama. Takodje se ističe da vlade Kine, Egipta, Eritreje, Etiopije, Irana, Rusije i Sudijske Arabije, pored ostalih, nastoje da ograniče slobodu i otvorenost medija i razvoj gradjanskog društva.

Za Srbiju se u izveštaju konstatuje da se najozbiljnija kršenja ljudskih prava odnose na diskriminaciju i socijalno nasilje protiv pripadnika manjinskih grupa uključujuči Rome, dok su primetni i maltretiranje novinara i pritisak u pravcu auto-cenzure, korupcija u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i delovima vlade.

Za Crnu Goru se takodje navodi da je korupcija najozbiljniji problem u oblasti ljudskih prava i da je posebno primetna u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i više grana vlade, uključujući policiju. Takodje se kritikuju nedostaci u oblasti gradjanskog društva i statusa nevladinih organizacija i novinara. Ističe se da je i dalje nerešeno više slučajeva nasilja i pretnji protiv novinara.

XS
SM
MD
LG