Linkovi

Milioni dolara za kontrolu oružja


Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg
Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg

U Sjedinjenim Državama nastavlja se žestoka debata o novim mjerema za kontrolu oružja, ovog puta na televizijskim ekranima.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg odlučio je da uloži milione dolara u marketinšku kampanju za strožije zakone o oružju, što je naišlo na oštre kritike pristalica nošenja oružja. Televizijski oglasi, koji se emituju u 13 saveznih država, pozivaju građane da ubijede svoje senatore da podrže sveobuhvatnu provjeru kupaca oružja.

Tri mjeseca nakon masakra u osnovnoj školi “Sendi Huk” u Konketikatu, Kongres se priprema da glasa o najsveobuhvatnijim mjerama kontrole oružja u proteklih nekoliko decenija. Obje strane u debati pripremaju se za žestoku borbu.

"Pokušavamo da uradimo sve što možemo kako bismo senatorima stavili do znanja da je to ono što preživjeli i javnost žele”, poručio je Blumberg.

"To pogađa one koji poštuju zakon, a ne koristi nikom drugom”, smatra predsjednik Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja Vejn Lapjer.

Prijedlog zakona, o kojem će uskoro početi rasprava u Senatu, predviđa strožiju provjeru tokom svih kupovina oružja, veće kazne za ilegalnu trgovinu oružjem i više novca za bezbjednost u školama. Zabrana automatskog oružja je međutim izbačena. Oni koji podržavaju strožije zakone, mogu da računaju na značajnu podršku gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga, koji je uložio svojih 12 miliona dolara u reklamnu kampanju, čija meta su neodlučni zakonodavci.

“Vjerujem u drugi amandman i boriću se da ga zaštitim, ali uz prava postoji i odgovornost. Zato podržavam sveobuhvatnu provjeru kupaca oružja”, poručuje se u reklamnoj kampanji.

Novi oglas, koji se emituje u 13 saveznih država, traži od glasača da otvoreno saopšte svoj stav i izvrše dodatni pritisak na ključne republikance i demokrate da podrže nove mjere.

"Podržavam sveobuhvatne provjeru, kako kriminalci i opasne mentalno poremećene osobe ne bi mogle da kupe oružje.”

Prema najnovijoj anketi, 90 odsto Amerikanaca podržava univerzalne provjere prilikom kupovine oružja. Tome se međutim protivi uticajno Nacionalno udruženje vlasnika vatrenog oružja, koje traži poboljšanje aktuelnog sistema i sprovođenje postojećih zakona.

"Veliki broj ljudi, koji podržava drugi amandman, uplašen je zbog mogućnosti da vlada posjeduje nacionalni registar prodaje i kupovine oružja, te njihovih vlasnika”, ističe republikanski strateg Karl Rouv.

U Kongresu je trenutno dvonedeljna pauza u radu, što je dovoljno vremena za zakonodavce da se konsultuju sa svojim biračkim tijelom prije glasanja u Senatu početkom narednog mjeseca.
XS
SM
MD
LG