Linkovi

SAD ostaju u Persijskom zalivu


Američke snage u Persijskom zalivu
Američke snage u Persijskom zalivu

List „Njujork tajms“ izveštava da Sjedinjene Države pregovaraju sa Kuvajtom o stacioniranju američkih borbenih jedinica u regionu Persijskog zaliva po završetku najavljenog povlačenja iz Iraka do kraja ove godine.

U izveštaju se navodi da su pregovori deo planova Sjedinjenih Država da povećaju vojno prisustvo u zalivskom regionu, da bi mogle brzo da reaguju u slučaju kolapsa bezbednosti u Iraku ili vojne konfrontacije sa Iranom. Njujorški list navodi da Sjedinjene Države, uz održavanje vojnog prisustva u Kuvajtu, razmatraju i mogućnost upućivanja dodatnog broja ratnih brodova u međunarodne vode u regionu.

Obim snaga o kojima se razgovara se ne navodi. Podaci koji se navode u novinskom izveštaju nisu zvanično potvrđeni, ali se kaže da se zasnivaju na intervjuima sa neimenovanim vojnim funkcionerima i diplomatama. „Tajms“ takođe navodi da američka administracija nastoji da pojača postojeće vojne veze sa svim članovima Saveta za saradnju u Persijskom zalivu – Saudijskom Arabijom, Kuvajtom, Bahrainom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanom.

XS
SM
MD
LG