Linkovi

Susret Obame i Merkel u Vašingtonu


Predsednik Obama poželeo dobrodošlicu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u Beloj kući, 7. juni, 2011.
Predsednik Obama poželeo dobrodošlicu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u Beloj kući, 7. juni, 2011.

Predsjednik Barak Obama kazao je da je samo pitanje vremena kada će libijski lider Moamer Gadafi da ode sa vlasti. Obama je posle susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja boravi u državnoj posjeti Sjedinjenim Državama, istakao da su on i visoka njemačka zvaničnica jasno stavili do znanja da Gadafi mora da preda vlasti libijskom narodu. Obama i Merkel su između ostalog razgovarali i o ekonomiji, Avganistanu i bliskoistočnom mirovnom procesu.

Ekonomski problemi dominirali su zajedničkom konferencijom za novinare u Bijeloj kući, na kojoj su predsjednik Barak Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel odgovarali na pitanja o finansijskoj krizi u Evropi i oporavku američke privrede. Obama je, nakon niza obeshrabrujućih ekonomskih vijesti, istakao da se ne boji da će Sjedinjene Države ponovo zapasti u recesiju, ali je istovremeno upozorio da se oporavak mora ubrzati..

“Nisam zabrinut da će doći do nove recesije, ali jesam zbog činjenice što se radna mjesta ne otvaraju dovoljno brzo.”

Predsjednik je podsjetio da je administracija preduzela niz mjera za podsticaj privrede.

“Sve ukazuje na to da smo utrli put koji će nas dovesti do dugoročnog ekonomskog rasta. Još nam međutim predstoji ogroman posao.”

Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući
Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući

Komentarišući dužničku krizu na drugoj strani Atlantika, predsjednik Obama je kazao da bi nemogućnost Grčke da otplati dugove mogla da ima katastrofalne posljedice po američku ekonomiju.

Smatramo da bi bilo katastrofalno po nas ako bi dužnička kriza izmakla kontroli, zato što bi to moglo da pokrene čitav niz događaja. Mislim da Angela dijeli isti stav.”

Njemačka kancelarka pružila je uvjeravanja da će Evropa riješiti krizu.

“Ukoliko je neka zemlja u opasnosti, u najboljem je interesu ostalih država da se zaštite.”

Merkel i Obama su u Bijeloj kući između ostalog razgovarali i o situaciji u Libiji. Kancelarka i predsjednik pokušali su da umanje razlike u stavovima prema misiji NATO-a u toj zemlji. Njemačka je bila uzdržana tokom glasanja u Ujedinjenim nacijama o uspostavljanu zone zabrane letova i nije slala vojnike u Libiju. Dva lidera su međutim saglasna da je odlazak libijskog lidera s vlasti neminovan.

Kada je riječ o Libiji, rezolucija Ujedinjenih nacija je još na snazi. Gadafi mora da ode i uvjerena sam da će se to dogoditi, zato što smo napravili značajan napredak. Predstoji nam međutim još dosta posla i nakon njegovog odlaska”, kazala je Merkel.

”Svedoci smo da su čak i pojedini visoki zvaničnici napustili Gadafijevu vladu, kao i pripadnici vojske. Smatramo da je samo pitanje vremena kada će Gadafi otići”, naglasio je Obama.

Angela Merkel, kojoj je ovo šesta posjeta Sjedinjenim Država od kako je Obama preuzeo predsednički položaj, jutros je dočekana u Bijeloj kući uz najviše državne počasti. Večeras će joj, na zvaničnoj večeri na Južnom travnjaku, biti uručeno najviše ciivilno priznanje, američka Medalja slobode.

XS
SM
MD
LG