Linkovi

Obama traži usvajanje trgovinskih sporazuma


Predsednik Barak Obama govori o stanju unije u Kongresu
Predsednik Barak Obama govori o stanju unije u Kongresu

Republikanski zakonodavac, koji je na čelu odbora za trgovinsku politiku sa inostranstvom, kaže da bi Kongres trebalo da glasa o sporazumima o slobodnoj trgovini u roku od šest meseci. Član Predstavničkog doma Dejv Kemp, kaže da je ratifikacija trgovinskih sporazuma sa Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom, „bezbedan požarni izlaz“ za stvaranje novih američkih radnih mesta na osnovu povećanja izvoza. Predsednik Barak Obama je slično rekao u svom Govoru o stanju unije u utorak uveče, kada je zatražio od podeljenog Kongresa da potraži dvopartijska rešenja za razvoj američke ekonomije.

U svom Govoru o stanju unije, predsednik Obama je ponovio da mu je cilj da do 2014. udvostruči američki izvoz.

„Jer što više izvozimo, više radnih mesta stvaramo kod kuće.“

Predsednik je objasnio da bi udvostručenje američkog izvoza omogućilo otvaranje do dva miliona novih radnih mesta. Ali uprkos prošlomesečnom postizanju dogovora sa Južnom Korejom o sporazumu o slobodnoj trgovini, kojim se smanjuje carina na američke automobile i govedinu, zakonodavci sporo reaguju.

"Ovaj sporazum ima nezapamćenu podršku sektora biznisa i rada, demokrata i republikanaca i tražim da ga Kongres usvoji što je pre moguće.“

Dvostranački pritisak koji predsednik traži, mogao bi da stigne iz Predstavničkog doma. Član tog doma Dejv Kemp, koji predsedava Odborom za trgovinu s inostranstvom, u utorak je zatražio da se za šest meseci ratifikuju svi dogovoreni sporazumi o slobodnoj trgovini – sa Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom.

Član Predstavničkog doma Dejv Kemp
Član Predstavničkog doma Dejv Kemp

„Ovaj rok ne nameće politika ili borba za pozicije, nameće ga potreba da se stvore radna mesta za američke radnike. Tri trgovinska sporazuma su svakako ‘požarni izlaz’ za stvaranje američkih poslova na osnovu povećanog izvoza američke robe i usluga i ne zahteva nijednu novu paru od vlade.“

Kent kaže da bi zahvaljujući samo sporazumu sa Južnom Korejom, moglo da se otvori do 70 hiljada radnih mesta. Međutim, demokratski kopredsednik tog odbora, Sander Levin, kaže da bi sporiji pristup doveo do boljih rezultata.

„Trgovinski sporazumi treba da se formiraju tako da se povećanjem trgovine i koristi šire mnogo brže.“

Međutim, predstavnici poslovnog sektora koji su svedočili na Kapitol Hilu, izrazili su nezadovoljstvo. Predsednik Kancelarije američke farmerske federacije, Robert Stalmen, kaže da svaka milijarda dolara novog izvoza, podržava devet hiljada radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

„Zajedno, ti sporazumi predstavljaju gotovo tri milijarde dolara u trgovini za američke poljoprivredne proizvođače, ali tek ako se sprovedu.“

Da bi bolje objasnili situaciju, pristalice slobodne trgovine navode izveštaj sindikata iz 2009, koji pokazuje da je Južna Koreja izvezla u Sjedinjene Države gotovo 500 hiljada automobila, a da su američki proizvođači izvezli u Južnu Koreju manje od šest hiljada vozila. Šef „Međunarodnog fedeksa“, Majkl Daker, kaže da će dalja odlaganja štetiti Sjedinjenim Državama.

Dok mi odlažemo, drugi idu dalje, jer njihovi kalkulatori rade isto kao i naši u pogledu brojeva i ekonomske moći globalne trgovine.“

Da bi naglasili hitnost, predstavnici poslovnog sektora ističu da je Evropska unija spremna da do kraja godine finalizuje sveobuhvatan trgovinski sporazum sa Južnom Korejom.

XS
SM
MD
LG