Linkovi

SAD žele da privuku nove strane investitore


Predsednik Obama govori na samitu "Izaberite SAD"
Predsednik Obama govori na samitu "Izaberite SAD"

Predsednik Obama danas najavio planove da vlada pokrene nacionalnu kampanju kako bi privukla više stranih kompanija

SAD kreću u akciju čiji je cilj da se privuče više stranih investicija kako bi se podstakao usporeni napredak američke ekonomije.

Sjedinjene Države su i dalje najveća ekonomija na svetu, ali je predsednik Obama danas najavio planove da vlada pokrene nacionalnu kampanju kako bi privukla više stranih kompanija, posebno onih koje bi doprinele rastu na američkom tržištu rada. Do sada je takva misija da se privuku investicije iz inostranstva tipično bila prepuštena guvernerima 50 saveznih država i gradonačelnicima velikih gradova.

Međutim, Bela kuća je saopštila da će program Izaberite SAD, koji će imati cilj da privuče nove investicije, zahvaljujući kojim će se otvarati radna mesta, učiniti prioritetom u ambasadama širom sveta. Takođe je navedeno da će u početku fokus biti na 32 ključna regionalna tržišta koja već čine 90 odsto stranih investicija u SAD.

U prošlosti visoki vladini funkcioneri su često iznosili ponude pojedinačnim stranim kompanijama, ali se novim nastojanjem predvidja više koordinisana misija, u koju bi bili uključeni funkcioneri sve do predsednika Obame. Predsednik i ključni vladini ekonomski funkcioneri su domaćini prvog investicionog samita danas i sutra u Vašingtonu, koji je okupio 1.200 posetilaca iz 60 zemalja.

U govoru na tom skupu, predsednik Obama je naveo brojne strane kompanije koje su već otvorile svoje operacije. On je rekao okupljenima da želi da direktori stranih kompanija znaju da „ne postoji bolje mesto na svetu za biznis“ od SAD.

Pomenuta kampanja je po svemu sudeći priznanje da SAD nisu uvek viđene kao pogodan teren za poslovne investicije, posebno u poređenju sa zemljama u kojima kompanije regularno plaćaju radnicima daleko niže plate.

Pre 13 godina, 2000. SAD su privlačile 37 odsto ukupnih svetskih stranih investicija, dok ih je sada svega 17 procenata. Prošle godine, strane kompanije su imale direktne investicije u SAD u vrednosti od 166 milijardi dolara, što je pad od 28 odsto u odnosu na 2011.

Ekonomija SAD raste po stopi od nešto više od 2 posto godišnje. Medjutim, mada ekonomija napreduje, stopa nezaposlenosti je u septembru ostala na visokom nivou od 7.2 posto. Neki ekonomisti ukazuju da će nedavno 16 dnevno parcijalno zatvaranje vladinih agencija koštati ekonomiju 24 milijarde dolara u poslednja tri meseca godine.
XS
SM
MD
LG