Linkovi

Pojačane mere predostrožnosti u SAD


Pripadnici Islamske države
Pripadnici Islamske države

Nedavni teroristički napadi u Parizu i strepnja da i drugi teroristi iz grupa koje su povezane sa ćelijom kojoj su pripadala braća Said I Šerif Kauši, možda čekaju svoj trenutak za napad, podstakla je američke zvaničnike na povećanu opreznost.

Više pripadnika bezbednosti na ulicama i ispred vladinih zgrada, detaljniji pregledi na aerodromima, neke su od dodatnih mera predostrožnosti koje je posle napada u Parizu preduzeo američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost.

Iako je iz pomenutog sekretarijata rečeno da nema konkretne pretnje, američke zvaničnike brine opasnost od povratka stranih borca. Jedan visoki Zvaničnik administracije rekao je Glasu Amerike:

Veoma pažljivo pratimo taj fenomen, naročito sada kada vidimo pad borbenog morala na poprištima u Siriji I Iraku.”

Prema procenama na ratištima u Siriji I Iraku bori se oko 18 hiljada džihadista iz celog sveta.

Džeremi Šapiro sa Instituta Brukings kaže da se puno njih vraća u matične zemlje.

Oko dve do tri hiljade ih je iz Evrope i Sjedinjenih Država. Ono što sam poslednje čuo, a to je pre nekoliko meseci , oko polovine ih se već vratilo u svoje zemlje.”

Norveški aktivista Jusef Barto Asidik, nekada i sam regrutovan od strane ekstremista, bio je na licu mesta.

“Većina onih koji se vrate kući, sa izuzetkom nekolicine, vrate se da bi regrutovali nove pripadnike.

Procenjuje se da u Iraku i Siriji ima još 100 do 200 boraca koji su državljani Sjedinjenih Država, a koliko ih se do sada vratilo? Taj podatak, američka obaveštajna agencija, još nije objavila.

XS
SM
MD
LG