Linkovi

Dogovor o pomoći kućevlasnicima


Dogovor o pomoći kućevlasnicima
Dogovor o pomoći kućevlasnicima

Danas je postignut sporazum između američke vlade i pet najvećih investicionih banaka, koje su pristale da isplate odštetu od 25 milijardi dolara onima koji su prisilno iseljeni iz svojih kuća. Tu vest su sa oduševljenjem dočekali mnogi koji imaju probleme sa otplatom kredita za nekretnine.

Pomoć stiže za dva miliona kućevlasnika, koje kriza u stambenom sektoru posebno pogađa.

Postigli smo ključni sporazum sa najvećim bankama u zemlji, što će ubrzati pomoć kućevlasnicima koji su najteže pogođeni i zaustaviti neke od najgorih manipulacija koje sprovodi sektor kredita za nekretnine”, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

Zvaničnici američke administracije danas su objavili da je postignut sporazum između 49 saveznih država i pet najvećih investicionih banaka u vrednosti od skoro 26 milijardi dolara.

Sporazum pokazuje našu odlučnost da na državnom i federalnom nivou obezbedimo pravdu i da Amerikancima vratimo ono što su izgubili zbog neodgovorne kreditne prakse”, navodi američki sekretar za pravosudje Erik Holder.

Prema postignutom dogovoru, banke će smanjiti vrednost duga za oko milion kućevlasnika koji još otplaćuju kredit, ili će im biti omogućeno da refinansiraju nekretnine po nižim kamatama.

Takođe, 750 hiljada ljudi koji su u protekle 3 godine izgubili svoje domove zbog nemogućnosti da otplaćuju kredit, dobiće nazad oko 2 hiljade dolara.

“Mnoge kompanije koje su odgovorne za krizu su situaciju dodatno otežavale”, primećuje Šon Donovan, sekretar za stanovanje i urbani razvoj.

Dogovor o odšteti je postignut posle godinu i po dana komplikovanog procesa i teških pregovora između banaka i državnih tužilaca. Vlada je optužila investicione banke da su i tokom krize u sektoru nekretnina, zloupotrebljavale svoj položaj.

XS
SM
MD
LG