Linkovi

Apel Bejnera nakon neuspeha


Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner
Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, pozvao je predsednika Baraka Obamu i kongresne lidere da spreče fiskalnu krizu

Bejner se obratio javnosti dan nakon što su republikanski lideri odustali od pokušaja da usvoje njegov prijedlog koji je predviđao povećanje poreza za milionere i zadržavanje poreskih olakšica za ostale Amerikance.

Predsjedavajući Predstavničkog doma sinoć je pretrpio neprijatan poraz. Bejnerov takozvani Plan B morao je da bude povučen iz procedure nakon što je postalo očigledno da nema podršku njegovih republikanskih kolega. Vrijeme u međuvremenu ističe za postizanje dogovora prije kraja godine, kako bi se izbjeglo da zemlja sklizne u fiskalnu provaliju

“Ukoliko predsjednik i Kongres ne preduzmu akciju, poreske stope za sve američke obveznike biće veće i za deset dana će stupiti na snagu katastrofalno smanjenje troškova odbrane.”

Lider većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor, poslao je zakonodavce kući za Božić, ali nije isključio mogućnost njihovog povratka u Vašington prije Nove godine. Džon Bejner smatra da bi predsjednik trebalo da iznese izbalansirani prijedlog koji može da bude usvojen.

Svjedoci smo situacije u kojoj je, zbog političkih podjela u zemlji i ovdje u Vašingtonu, teško prevazići razlike. Da je lako, garantujem da bi to bilo urađeno prije više decenija. Moramo međutim da pronađeno način da riješimo problem prekomjerne potrošnje i da putem poreske reforme podstaknemo ekonomski rast koji će dovesti do otvaranja većeg broja radnih mjesta.”

Pojedini se pak pitaju da li bi u slučaju dogovora sa Obamom, Bejner bio u mogućnosti da prikupi dovoljan broj republikanskih glasova za podršku tom planu. Lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid, medjutim poručuje da predsjedavajući Predstavničkog doma mora da se vrati za pregovarački sto.

“Veoma je loše što su republikanci protraćili cijelu nedelju na više beskorisnih političkih igara.”

Iako su pregovori zastali, stavovi dvije strane nisu bili previše udaljeni. Predsjednik Obama predložio je povećanje poreza i smanjenje socijalnih programa za oko hiljadu 200 milijardi dolara.

“Još postoji mogućnost za kompromis o veoma značajnom dogovoru koji ne bi samo riješio takozvanu fiskalnu provaliju, već bi i smanjio naš deficit”, smatra portparol Bijele kuće Džej Karni.

Još nije jasno kako će dalje teći pregovori. Očigledno je međutim da će, u slučaju izostanka sporazuma do 31 decembra svi Amerikanci morati da se suoče sa velikim smanjenjem izdataka i većim poreskim stopama.
XS
SM
MD
LG