Linkovi

SAD: Sve manje nade za dogovor


Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner
Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner

Samo 19 dana uoči stupanja na snagu “fiskalne provalije, Bela kuća i republikanci u Kongresu i dalje su daleko od dogovora o državnom dugu

U Vašingtonu još nema dogovora Bele kuće i republikanaca u Kongresu o državnom dugu. Sve je manje nade da će političari uspeti da izbegnu automatsko povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka odnosno takozvanu „fiskalnu provaliju.“

Samo 19 dana uoči stupanja na snagu “fiskalne provalije, republikanci i administracija i dalje su daleko od dogovora.

“Dok predsjednik obećava američkom narodu uravnoteženi pristup, njegovi prijedlozi su sve samo ne to”, smatra predsjednik Predstavničkog doma Džon Bejner.

Bejner i republikanski lideri upozorili su svoje članove da bi trebalo da se pripreme da Božić i Novu godinu provedu u Vašingtonu. Stranke se trenutno čak ne slažu oko čega se ne slažu. Predsjednik Obama ponavlja da nema dogovora dok republikanci ne pristanu na ukidanje poreskih olakšica za dva odsto Amerikanaca sa najvećim prihodima.

“Ne možemo da ih priuštimo. Riječ je o lošoj ekonomskoj politici”, poručio je portparol Bijele kuće Džon Bejner.

Republikanci navode da je smanjenje potrošnje pravo pitanje.

“Predsjednik želi da se pretvara da troškovi nisu problem. Zato nemamo sporazum”, naglasio je Bejner.

Šef Federalnih rezervi, Ben Bernanki, juče je poručio da je očigledno da predugi pregovori utiču na ekonomiju.

“Iako još nismo došli do trenutka kada bi mogla da se dogodi fiskalna provalija, ona već utiče na investicije i odluke o zapošljavanju, podsticanjem nesigurnosti i pesimizma.”

Ako zemlja sklizne u takozvanu provaliju, Federalne rezerve neće moći da urade mnogo na ublažavanju ekonomskih problema, upozorio je Bernanki.

“Više puta sam rekao da Federalne rezerve nemaju načina da umanje posledice eventualne fiskalne provalije”
XS
SM
MD
LG