Linkovi

Zatvaranje vlade pogadja i velike kompanije


Boing 787-9, "Drimlajner" na probnom letu u državi Vašington, 17. septembar 2013.
Boing 787-9, "Drimlajner" na probnom letu u državi Vašington, 17. septembar 2013.

Neke od vodećih američkih kompanija upozoravaju na posledice zatvaranja vlade.

Službenici federalne vlade nisu jedini koje pogadja njeno zatvaranje. Neke od vodećih američkih kompanija, koje rade po ugovoru sa vladinim agencijama, upozorile su da će doći do odlaganja isporuka i da će takodje morati da pošalju zaposlene na prinudni odmor ukoliko federalni budžet ne bude uskoro usvojen.

Kompanija „United Technologies“ saopštila je da će dve hiljade njenih radnika u sektoru koji prizvodi helikoptere tipa „Black Hawk“ biti poslato na prinudni odmor u ponedeljak ako ne dodje do sporazuma o otvaranju vlade. Ukoliko se obustava rada vlade nastavi i u novembru broj pogodjenih radnika ove i druge kompanije, „Pratt and Whitney“, dostigao bi 5 hiljada.

U medjuvremenu, Federalna uprava za vazdušnu plovidbu poslala je kućama 15 hiljada radnika što će značajno usporiti i proces sertifikovanja novih aviona. Za proizvodjača aviona Boing to znači da će doći do odlaganja isporuka putničkih aviona pošto federalni službenici neće biti tu da ih sertifikuju. Boing tvrdi da bi to moglo da pogodi i njegove isporuke vojnih aviona.
XS
SM
MD
LG