Linkovi

Obama: Hitno potrebna reforma Vol Strita


Predsednik Obama u Beloj kući snima redovno obraćanje naciji za 24. april 2010
Predsednik Obama u Beloj kući snima redovno obraćanje naciji za 24. april 2010

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je hitno potrebna sprovesti reforme na Vol Stritu, dok vlada privodi kraju mnoge hitne programe koje je uvela za vreme finansijske krize. U redovnom obraćanju gradjanima, Obama je poručio da su ti programi pomogli da se spasu radna mesta milionima Amerikanaca.

Predsednik se takodje osvrnuo na jučerašnje saopštenje Sekretarijata za finansije, navodeći da će dvogodišnje spasavanje sektora američke privrede koji su zapali u finansijske teškoće verovatno koštati manje od 90 milijardi dolara, što je značajno manje od prvobitne procene, koja je iznosila 500 milijardi.

Obama je naveo da je Sjedinjenim Državama potreban niz finansijskih reformi i mehanizama za zaštitu potrošača kako bi se izbeglo ponavljanje finansijske krize. Takvim reformama bi se, prema njegovim rečima, okončao proces spasavanja banaka novcem poreskih obveznika i uvela transparentnost u kompleksna finansijska poslovanja.

Medjutim, u odgovoru Republikanske partije, senatorka Kej Bejli Hačison iz Teksasa istakla je da predlog zakona o finansijskoj reformi ne sprečava buduće slučajeve spasavanja banaka novcem iz budžeta. Ona je ocenila da predlog sadrži ozbiljne nedostatke, koji se mogu popraviti „ istinski dvostranačkim rešenjima“.



XS
SM
MD
LG