Linkovi

Glasanje o reformi finansijskog sistema


U američkom Senatu se do kraja dana očekuje proceduralno glasanje o sveobuhvatnoj reformi regulatornog finansijskog sistema u Sjedinjenim Državama. Ukoliko demokrate ne obezbede 60 od ukupno 100 glasova u Senatu, opozicioni republikanci mogu da spreče čak i raspravu o predloženim merama.

Planom koji predlažu predsednik Barak Obama i članovi Demokratske stranke u Kongresu, treba da se reguliše bankarska praksa za koju mnogi veruju da je doprinela globalnoj ekonomskoj krizi.

Zakonskim predlogom se predviđa uspostavljanje mehanizama za likvidaciju velikih finansijskih institucija koje su zapale u nevolje, stvaranje službe za zaštitu potrošača i regulacija složenih finansijskih transakcija na tržištu derivativnih instrumenata.

Republikanci prete da će sprečiti raspravu o zakonskom predlogu, jer se protive izdvajanju 50 milijardi dolara u fond za spasavanje banaka i stvaranju službe za zaštitu potrošača.

Uprkos razlikama, predsednik senatskog Odbora za bankarstvo Kris Dod i republikanski član odbora Ričard Šelbi, kažu da ipak postoji mogućnost da dve strane postignu dogovor o predlogu.

Predstavnički dom je već usvojio svoju verziju finansijske reforme, a ukoliko se to dogodi i u Senatu, dva doma bi trebalo da se dogovore o zajedničkoj verziji pre nego što se ona uputi predsedniku na potpis.

XS
SM
MD
LG