Linkovi

Postignut kompromis o Upravi za avijaciju


Postignut kompromis o Upravi za avijaciju
Postignut kompromis o Upravi za avijaciju

Američki kongresni lideri postigli su kompromis kako bi okončali delimično zatvaranje Savezne uprave za avijaciju, agencije koja nadgleda nacionalne aviokompanije i bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Lider senatske većine Hari Rid objavio je u četvrtak uveče da su republikancii i demokrate postigli sporazum. On je rekao da će se njime omogućiti da se 74.000 transportnih I gradjevinskih radnika vratiti na posao, ali nije precizirao detalje sporazuma.

Izvori bliski Kongresu kažu da očekuju da će Senat u petak prihvatiti kompromisnu meru koju je usvojio Predstavnički dom. Predsednik Barak Obama je pohvalio američke zakonodavce zbog sporazuma. U njegovom saopštenju, dodaje se da Amerikanci ne mogu da priušte sebi da politika u Vašingtonu ometa ekonomski oporavak zemlje.

Sekretar za transport Rej Lahud nazvao je usvojeni zakon “ogromnom pobedom” za sve američke radnike. Zahvaljujući zakonu, na posao će se vratiti oko 70.000 radnika zaposlenih u izgradnji aerodroma, kao i 4.000 vladinih radnika, kojima je rečeno da ne dolaze na posao za vreme delimičnog prestanka rada agencije koji je trajao gotovo dve nedelje. U sredu je predsednik Obama apelovao na Kongres da usvoji zakon kojim bi se produžilo finansiranje Savezne uprave za avijaciju.

Lahud je rekao da je zatvaranje agencije zaustavilo projekte izgradnje aerodroma u vrednosti od 11 milijardi dolara. Delimičnim zatvaranjem, koje je počelo 23. jula, vlada je bila sprečena da ubira porez na avionske karte, koji često iznosi oko 25 dolara po karti u oba smera od 300 dolara. Zatvaranje agencije je vladu dnevno koštalo 30 miliona dolara zbog izgubljenih prihoda.

XS
SM
MD
LG