Linkovi

Klinton: SAD i EU spremne da posreduju


Visoka predstavnica EU i državna sekretarka na konferenciji za novinare u Vašingtonu
Visoka predstavnica EU i državna sekretarka na konferenciji za novinare u Vašingtonu

Američka državna sekretarka, Hilari Klinton, početkom idućeg meseca posetiće Balkan. Na konferenciji za novinare u Stejt dipartmentu, nakon razgovora sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, Klinton je nagovijestila da će u Sarajevu i Beogradu prenijeti jedinstvenu poruku Brisela i Vašingtona koji namjeravaju da pomognu u otklanjanju prepreka evroatlanskoj integraciji regiona.

Medju brojnim globalnim pitanjima i problemima, američka državna sekretarka Hilari Klinton i predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Ketrin Ešton razmotrile su i trenutnu situaciju na Balkanu. Posebna pažnja posvećena je najavljenom dijalogu Beograda i Prištine, utemeljen i na nedavno usvojenoj rezoluciji UN, koju su zajedno sponzorisali Srbija i članice EU.

“Veoma je važno da ubuduće, kada su u pitanju Beograd i Priština – delujemo zajedno. To je poruka koju sam prenela predsjedniku Tadiću i premijeru Tačiju kada smo razgovarali protekle sedmice. Svi moramo biti uključeni u proces i moramo konstruktivno razgovarati, ako želimo naped. Ja verujem da je put napred i za Beograd i za Prištinu – zajednička evropska budućnost”, saopštila je Ešton.

“SAD i EU su radile i radiće zajedno. U Beogradu i Prištini razgovoraću ne samo sa liderima već i građanima, jer je važno da i Srbi i Kosovari imaju u vidu taj cilj. Oni će morati da reše neke ozbiljna pitanja, a SAD i EU su spremne da posreduju u dijalogu i pomognu da dve strane dođu do sporazuma. U konačnom, na liderima je i narodima da odluče o svojoj budućnosti. Sa optimizmom gledam na mogućnosti koje se otvaraju ukoliko te prepreke budu uklonjene”, istakla je državna sekretarka.

Klinton će tokom predstojeće evropske turneje posetiti i Bosnu i Hercegovinu. Njena poseta uslediće neposredno nakon opštih izbora. Očekuje se da Klinton još jednom podvuče stav koji je u intervjuu za naš program prenio američki ambasador u Sarajevu, Patrik Mun – Sjedinjene Države nastaviće da pomažu reforme i demokratske procese koji doprinose evroatlanskoj budućnosti BiH.

Hilari Klinton i Ketrin Ešton su u Vašingtonu – između ostalog razgovarale i o zajedničkom djelovanju u aktuelnom mirovnom procesu na Bliskom istoku, onemogućavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja i borbi protiv terorizma. Najavljeno je da će zajedničke spoljnopolitičke aktivnosti preciznije definisati na predstojećem samitu EU-SAD u Lisabonu.

XS
SM
MD
LG