Linkovi

Novi propisi ugrožavaju farmere?


Fabrika za preradu kukuruza u etanol
Fabrika za preradu kukuruza u etanol

Američka Agencija za zaštitu životne sredine prošlog mjeseca je snizila propisanu količinu etanola u zalihama goriva u zemlji što zabrinjava uzgajivače kukuruza

Prema aktuelnom zakonu, rafinerije moraju da upotrijebe 68 milijardi litara etanola do 2014, što bi predloženim promjenama bilo smanjeno na oko 56 milijardi litara. Poljoprivrednici na srednjem zapadu koji uzgajaju kukuruz kažu da bi to moglo da im nanese finansijsku štetu.

Za poljoprivrednika Brajana Dankana, koji uzgaja kukuruz u mjestu Polo u Ilinoisu, ovo je izuzetno dobra godina.

Ove godine imali smo rekordne prinose, ogromnu žetvu.”

Slična situacija je širom zemlje. Nakon prošle, jedne od najgorih godina zbog suše, poljoprivrednici sada uživaju u najboljim prinosima u skorijoj istoriji. Tu se, kako ističe Dankan, završavaju dobre vijesti.

“Zbog povećane količine, naša žetva će vrijedjeti tri dolara za 25 kilograma, što je manje nego prošle godine.”

Cijena kukuruza i dalje pada, sa rekordnih više od 7 dolara za bušel, odnosno oko 25 kilograma koliko je iznosila na vrhuncu suše prošle godine.

"Kukuruz od četiri dolara za bušel u ovim uslovima nas dovodi u dovoljno tešku situaciju, a da ne govorimo o cijeni od 2.50 ili 2.75 dolara, koliko bismo mogli da imamo u slučaju još jedne velike žetve. Zbog toga nam je bila potrebna veća koncentracija etanola.”

Potražnja za etanolom, tečnim gorivom koje se proizvodi od kukuruza, porasla je 2007. kada je stupio na snagu program pod nazivom “Standard za obnovljive izvore goriva. Tim propisom se proizvođači obavezuju da sa gorivom miješaju etanol, čiji se procenat povećavao tokom vremena.

To je bila dobra vijest za uzgajivače kukuruza poput Dankana, koji je bio svjedok sve veće potražnje za njegovim proizvodom, kao i rasta cijena. Vremena se međutim mijenjaju kaže analitičar Krejg Tarner.

“Došli smo do krajnje granice kada je riječ o procentu etanola. Sjedinjene Države od 2008. koriste devet odsto manje goriva nego ranije. Možemo da koristimo samo 10 odsto etanola po galonu ((prije nego što nanese štetu pojedinim motorima)) i ta granica je u suštini dostignuta. Zbog toga ne možemo da proizvodimo više etanola, nivo mora da ostane isti. Kako se bude poboljšavala efikasnost u pogledu potrošnje goriva, procenat obaveznog etanola mogao da bude snižen još više.”

Tarner smatra da je povećanje broja ekonomičnih vozila na putevima jedan od faktora koji smanjuje potražnju za etanolom.

“Svake godine uklanjamo starije automobile sa puteva i zamjenjujemo ih ekonomičnijim vozilima. Koristićemo manje goriva i sada kada smo dostigli vrhunac u pogledu etanola, to u stvari nanosi štetu poljoprivrednicima”.

Brajan Dankan nije međutim računao na takav razvoj događaja.

“Srećni smo zbog trenutne situacije na tržištu, ali su naši prinosi i kapaciteti za proizvodnju etanola sve veći i računali smo na to da će Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) ostati pri ranije najavljenom povećanju i upotrebi “zelenih” goriva”.

Najveću neizvjesnost za farmere nekada su predstavljali vremenski uslovi. Za Brajana Dankana i ostale američke poljoprivrednike to će međutim biti najmanja prepreka u novoj godini, uzimajući u obzir izmjenu standarda u pogledu etanola, pad cijena kukuruza, te izostanak akcije u Kongresu u vezi sa novim zakonom o poljoprivredi.
XS
SM
MD
LG