Linkovi

Nagli uspon proizvodnje gasa


Tehnologija razvijena u Teksasu dovela je do povećanja proizvodnje prirodnog gasa.
Tehnologija razvijena u Teksasu dovela je do povećanja proizvodnje prirodnog gasa.

SAD doživljavaju revoluciju u proizvodnji energije, delom zahvaljujući i novoj tehnologiji za izdvajanje prirodnog gasa iz ogromnih naslaga škriljaca.

SAD doživljavaju revoluciju u proizvodnji energije, delom zahvaljujući i novoj tehnologiji za izdvajanje prirodnog gasa iz ogromnih naslaga škriljaca.

Za pogon svojih kamiona kompanija Lim driling sistems, iz Konroa, u Teksasu, koristi prirodni gas pod pritiskom. Potpredsednik kompanije, Skot Bredli, kaže da se korišćenje gasa za pogon kamiona veoma isplati.

Ovo su Fordovi kamioni sa motorima od deset cilindara. Imamo ih oko godinu dana i odlično su se pokazali“, kaže Bredli.

Za tehnologiju kojom je gas postao dovoljno jeftin za korišćenje u kamionima najviše je odgovoran pionir petrohemijske industrije Džordž Mičel.

Ono što se u ovoj zemlji događa u industriji nafte i gasa, prvo sa nezavisnim a onda i velikim kompanijama, dešava se svuda u svetu. Prosto neverovatno“, kaže Mičel.

Sedamdesetih godina Mičelova kompanija počela je da eksperimentiše sa hidrauličkim razbijanjem naslaga škriljaca i horizontalnim bušenjem. Kada je Mičel 2002. prodao svoju kompaniju i objavio svoje metode druge kompanije su to odmah prihvatile.

„Zaradio sam dovoljno i hteo sam da javnost sazna šta se dogodilo“, kaže Mičel.

Direktor Programa za naftnu geologiju na univerzitetu u Hjustonu, Don Van Njuenhuz, kaže da Mičel zaslužuje mnoge pohvale.

Džordž Mičel je spojio hirizontalno bušenje i hidraulično razbijanje, i čitavoj industriji pokazao kako može da zaradi od toga“, kaže Van Njuenhauz.

Ali Emili Vurt, iz ekološke grupe Fud end voter voč, kaže da su stanovnici u blizini nekih nalazišta zabrinuti jer se za hidrauličko razbijanje voda i hemikalije upumpavaju u naslage škriljca da bi se istisnuo gas.

„Ima nekoliko problema sa uticajem te prakse na kvalitet vazduha jer se njom oslobađaju metan, benzen i druge karcinogene materije. A metan je gas staklene bašte“, kaže Emili Vurt.

Pristalice kažu da, kada se poštuju propisi, hidrauličko razbijanje ima minimalne posledice.

„Ako, na primer u tehnologiji vetra ili električnih vozila, dođe do prodora kao što su bili hidrauličko razbijanje i horizontalno bušenje, tržište će se okrenuti tome i dogodiće se ono što mora da se dogodi“, kaže Van Njuenhuz.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava traganje za obnovljivim izvorima energije. Ali pokazuju i to da Amerikanci prihvataju prednosti proširivanja proizvodnje gasa – radna mesta i jeftinije gorivo – iako istovremeno strahuju od ugrožavanja prirodne sredine.
XS
SM
MD
LG