Linkovi

Republikanci osvojili većinu u Senatu


Lider senatska manjine i, verovatno budući lider većine, senator MIč Mekonel iz Kentakija, sa suprugom, bivšom sekretarkom za rad, Elejn Čao, proslavlja svoju pobedu na skupu u Luivilu, u Kentakiju, 4. novembra 21014.
Lider senatska manjine i, verovatno budući lider većine, senator MIč Mekonel iz Kentakija, sa suprugom, bivšom sekretarkom za rad, Elejn Čao, proslavlja svoju pobedu na skupu u Luivilu, u Kentakiju, 4. novembra 21014.

Republikanska stranka će nakon jučerašnjih izbora imati kontrolu nad oba doma Kongresa, i to tokom poslednje dve godine mandata predsednika Baraka Obame...

Amerikanci su juče glasali širom zemlje i u ključnim izbornim trkama za Senat omogućili da republikanci preuzmu mesta koja su držale demokrate. Iako je ishod pojedinih izbornih trka za Senat i dalje nepoznat, republikanci su osvojili dovoljan broj mesta da bi obezbedili većinu. Takođe su zadržali veliku većinu u Predstavničkom domu.

U Koloradu, senatora Marka Judala porazio je republikanski kandidat Kori Gardner:

“Večeras smo uzdrmali Senat. Vi ste ga uzdrmali. Radićemo na tome da popravimo Vašington koji je izgubio kontakt sa realnošću i kojem je isteklo vrijeme.”

Obećanje da će zauzdati federalnu vladu pomoglo je republikanskoj kandidatkinji Džoni Ernst da pobijedi u Ajovi:

“Uspostavićemo kontrolu nad državnim troškovima, zadržati niske poreze i ukloniti birokratske prepreke kako bi kompanije mogle da se razvijaju i ulažu.”

Republikanci nisu međutim pobijedili u svim saveznim državama. Demokrate su uspjele da trijumfuju u državama poput Nju Hempšira, gdje je senatorka Džin Šahin osvojila novi mandat.

“Radiću sa svima u Senatu – demokratama, republikancima, nezavisnima – da bi se posao obavio.”

Najviši republikanski zvaničnik u Senatu, senator Mič Mekonel, u januaru će postati lider većine. Mekonel je sinoć kazao pristalicama da se nada da će sarađivati sa predsjednikom Obamom, uprkos ideološkim razlikama:

“Ne očekujem da će predsjednik sjutra da se probudi i da posmatra svijet drugačije nego jutros. On zna da to neće biti slučaj ni sa mnom. Međutim, imamo obavezu da radimo zajedno na pitanjima u pogledu kojih možemo da se saglasimo.”

Republikanci su takođe zadržali većinu u Predstavničkom domu i trijumfovali na izbornim trkama za guvernere niza saveznih država. Mnogi birači kažu da su ogorčeni zbog političkog zastoja između demokrata i republikanca u Vašingtonu.

Nezadovoljstvo Vašingtonom imalo je veliki uticaj na izbore, smatra republikanski strateg Ford O’ Konel:

“Dvije trećine Amerike smatralo je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru. Željeli su da se to promijeni. Sada je na republikancima da donesu te promjene”.

Jučerašnji izbori bili su referendum o liderstvu predsjednika Obame, kaže profesor na Američkom univerziteti Alen Lihtmen:

“Predsjednik Obama oslabio je demokrate. Republikanci nisu baš zastupali velike ideje na ovim izborima, niti nudili rešenja za nacionalne probleme. Jednostavno su povezivali svakog demokratskog kandidata sa nepopularnim predsjednikom.”

Reagujući na novu političku realnost u Vašingtonu, predsjednik Obama je pozvao lidere oba doma Kongresa i obje političke partije na sastanak u Bijeloj kući u petak.

Republikanska stranka juče je odnela pobedu i na izborima za guvernera širom SAD, uključujući i vrlo tesne trke u ključnim državama - Floridi i Viskonsinu. Republikanski kandidati pobedili su u bar tri države koje tradicionalno naginju ka Demokratskoj stranci - Ilinoisu, Merilendu i Masačusetsu.

U Floridi, državi koja je često jedna od presudnih na predsedničkim izborima, aktuelni guvener Rik Skot pobedio je Čarlija Krista, nekadašnjeg republikanca koji je prešao u tabor demokrata. Bila je to najskuplja, a prema mišljenju mnogih i najviše polarizovana trka u celoj zemlji. U Viskonsinu, demokrata Meri Burk nije uspela da porazi republikanskog guvenera Skota Vokera, izuzetno popularnog među biračima konzervativnog Pokreta čajanka, koga mnogi vide kao potencijalnog kandidata na predsedničkim izborima 2016.

U državi predsednika Obame, Ilinoisu, republikanci su prvi put u deset godina osvojili mesto guvenera, kada je bogati biznismen Brus Rojner, koji se sada prvi put kandidovao na izborima, porazio demokratskog guvernera Peta Kvina.

Prvi put od 2002. republikanci su odneli pobedu u trci za guvernera Merilenda, a njihov kandidat Leri Hogan pobedio je demokratu Entonija Brauna. Republikanci su sinoć odneli pobede i na izborima za guvenera u Masačusetsu, Kanzasu, Teksasu, Arkanzasu, Džordžiji i Ohaju. Svetla tačka za demokrate bila je Pensilvanija gde je demokrata Tom Vulf porazio republikanskog guvenera Toma Korbeta.

Pored izbora za Senat, Predstavnički dom i guvernere saveznih država , pojedini birači u SAD juče su glasali o takozvanim zakonskim inicijiativama, tako da su se birači u američkoj prestonici Vašingtonu i severozapadnoj državi Oregon izjasnili za legalizaciju marihuane.

Stanovnicima prestonice starijim od 21 godine biće dozvoljeno da poseduju i uzgajaju marihuanu, ali ne i da je kupuju. Zakonska mera u Oregonu dozvoliće odraslim građanima da kupuju i poseduju ovaj narkotik po sistemu sličnom onom koji je prošle godine usvojen u susednim državama Vašington i Kolorado. Međutim, birači u jugoistočnoj državi Florida odbacili su predlog o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Medicinska marihuana je legalna u 23 američke države.

U medjuvremenu, radnici u nekoliko država uskoro će dobiti povećane plate, pošto su birači odlučili da podignu minimalnu cenu rada, a birači u državi Vašington podržali su inicijativu o strožijoj proveri biografije kupaca, prilikom prodaje oružja, kako bi se obuhvatila i prodaja preko interneta ili na sajmovima oružja.

XS
SM
MD
LG