Linkovi

Sve intenzivnija kampanja demokrata


U državi Roud Ajlend predsednik Obama ne podržava zvaničnog demokratskog kandidata Frenka Kaprija, već nezavisnog kandidata, bivšeg senatora Linkolna Čafija, koji ga je podržao tokom izborne kampanje 2008.
U državi Roud Ajlend predsednik Obama ne podržava zvaničnog demokratskog kandidata Frenka Kaprija, već nezavisnog kandidata, bivšeg senatora Linkolna Čafija, koji ga je podržao tokom izborne kampanje 2008.

Osam dana pre kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama, demokrate nastavljaju intenzivnu kampanju u kojoj najuticajnije ličnosti ulažu dodatne napore, dok su prognoze velikih republikanskih dobitaka u Kongresu sve uverljivije.

Roud Ajlend, najmanja američka država, danas se našao u središtu predizborne kampanje. Predsednik Obama je ponovo u akciji, prikupljajući priloge u Providensu, ali bez obzira što donatori možda popunjavaju nove čekove, jedan demokratski kandidat ne dočekuje predsednika raširenih ruku.

Obama ne podržava Frenka Kaprija, demokratskog kandidata za guvernera Rod Ajlenda. To je posledica Obaminih prijateljskih odnosa sa bivšim senatorom Linkolnom Čafijem, koji je podržao predsednika 2008, a sada se nadmeće za guvernera kao nezavisan kandidat.

Kaprio je jutros uzvratio udarac:

„Nikada od predsednika Obame nisam ni zatražio podršku, tako da se ovde radi o najgoroj vrsti unutrašnje vašingtonske politike. Što se mene tiče, on može da podrži koga hoće.“

Kaprio je u toj meri ljut zbog predsednikovog omalovažavanja, da je kasnije izjavio da neće da se pojavi na bilo kom današnjem skupu sa Obamom. Predsednik Obama se međutim ovih dana drži čvrstog terena. Dolazak u Rod Ajlend je njegova 23 uzastopna poseta državi u kojoj je 2008. odneo ubedljivu pobedu – sa prosečno 70 odsto glasova.

U toj državi danas vodi kampanju i predsednik Republikanske partije Majkl Stil, koji je predvideo da će republikanci idućeg utorka ostvariti velike dobitke:

„Mislim da ćete na dan izbora videti talas, nezapamćeni talas, koji će mnoge da iznenadi.“

Njegov demokratski kolega, Tim Kejn, je međutim očekivano izrazio pouzdanje:

„Od ovog trenutka nadalje, glavna stvar je izlaznost i rad na terenu i vidimo da se prevremeno glasanje odvija dobro, mada nam preostaje još dosta posla, ali mislim da smo u stanju da ga obavimo.“

Demokrate pojačavaju odbranu – primorane su da upute na teren glavne igrače kao što su potpredsednik Džo Bajden, bivši predsednik Bil Klinton i prva dama Mišel Obama, da bi pridobili glasove i u nekim tradicionalno demokratskim državama.

XS
SM
MD
LG