Linkovi

Holivudske zvezde aktivne u politici


Glumac Džordž Kluni i predsednik Barak Obama
Glumac Džordž Kluni i predsednik Barak Obama

Još od 1920-ih, holivudske zvezde su igrale važnu ulogu u podršci i promociji političkih kandidata.

Saradnica Glasa Amerike Sara Degan, podseća da je ove izborne sezone, veliki broj slavnih ličnosti ustupio kandidatima svoje slavno ime, svoj talenat i novac.

Smejemo se sa njima. Plačemo sa njima. Zaljubljeni smo u njih. Slavne ličnosti utiču na nas. Ali da li su one dovoljno uticajne da preokrenu političke stavove i privuku glasove birača.

Na predsedničkim izborima 2008, slavne ličnosti kao što su Bono i Opra Vinfri, već na početku kampanje su podržale Baraka Obamu. Njihova podrška se smatrala važnom za veliku Obaminu pobedu među mladima.

Ove godine, važna su pitanja žena. Zvezde kao što su Dženifer Lopez, Bijonse i Džulijan Mur, upozoravale su publiku da bi Mit Romni poveo rat sa ženama, što je Romni demantovao. Obamu je podržala i Madona, ali ju je publika u Nju Orleansu izviždala kada je izrazila svoje mišljenje.

Obamine pristalice su i Elen Dedženeris, Andjelina Džoli, Lejdi Gaga i Kejti Peri. U Holivudu je popularan i Mit Romni. Glumac i reditelj Klint Istvud je Romnijev pristalica. Medjutim, njegov nastup na konvenciji Republikanske stranke, tokom kojeg se obraćao praznoj stolici, doživeo je kritike.

Čak Noris, konzervativni hrišćanin, takodje je Romnijev pristalica. On je, zajedno sa svojom suprugom, producent videa u kojem se Amerikanci upozoravaju na, kako se ističe, „hiljadugodišnji mrak sa Obamom“.

Holivudske zvezde – kao što su Stiven Spilberg i Sara Džesika Parker – takođe su finansijski podržale kandidate, organizujući velike priredbe za prikupljanje sredstava za kampanju. Na samom kraju kampanje, mitinzi su se pretvarali u prave rok koncerte, sa Brusom Springstinom i drugima, koji su dolazili da podrže svoje kandidate u završnici kampanje.
XS
SM
MD
LG