Linkovi

Federalne rezerve smanjile stimulativne mere


Odlazeći predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki
Odlazeći predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki

Kao što je najavila krajem prošle godine, američka centralna banka je danas dodatno smanjila svoje mere podrške ekonomiji.

Federalne rezerve su danas saopštile da će u februaru otkupiti obveznice u vrednosti od 65 milijardi dolara, što je za deset milijardi dolara manje od sume utrošene na obveznice ovog meseca i drži centralnu banku na kursu kompletnog okončanja tog programa do kraja godine, ukoliko američka ekonomija nastavi da raste.

Današnji sastanak je inače bio poslednji za dosadašnjeg predsednika centralne banke, Bena Bernankija, koji je 8 godina bio na čelu Federalnih rezervi. Dosadašnja potpredsednica, Dženet Jelen će u subotu preuzeti njegov položaj kao prva žena na toj funkciji.

U saopštenju izdatom nakon dvodnevnog sastanka u Vašingtonu, Federalne rezerve su saopštile da je zabeležen rast ekonomskih aktivnosti "uz rastući pozitivan trend u široj ekonomiji.“

Centralna banka je saopštila da će zadržati osnovnu kamatnu stopu na nivou blizu nule i verovatno nastaviti da je održava nisko i „daleko posle perioda“ kada nezaposlenost u zemlji padne na 6,5 odsto. Ta stopa trenutno iznosi 6,7 odsto, što je najniži nivo u poslednjih pet godina.
XS
SM
MD
LG