Linkovi

Pad berzansklih indeksa u SAD i EU


Berze reaguju na loše ekonomske izveštaje
Berze reaguju na loše ekonomske izveštaje

Današnji izveštaji ukazuju na slab ekonomski rast u Sjedinjenim Državama, uz porast inflacije i nezaposlenosti i pogoršanje stanja na tržištu nekretnina.

Analitička agencija “Conference Board” u svom izveštaju navodi da je njen indeks budućeg ekonomskog rasta bio nešto povoljniji u julu nego u junu, ali Američko udruženje trgovaca nekretninama saopštava da je prodaja kuća opala u julu za 3,5 odsto.

U odvojenom vladinom izveštaju navodi se da su cene na malo porasle u julu za 0,5 odsto, najviše u proteklih 4 meseca, dok je broj Amerikanaca koji se prijavljuju za nadoknadu za nezaposlenost porastao prošle nedelje za 9 hiljada. Ukupan broj primalaca te nadoknade porastao je na 408 hiljada.

Istovremeno, investiciona banka “Morgan Stenli” upozorila je da bi Sjedinjene Države i zemlje evrozone sledeće godine mogle da udju u novu recesiju. Berzanski indeksi širom sveta takodje odražavaju pesimistično raspoloženje eksperata i investitora.

Indeksi na evropskim berzama pali su u proseku za oko 5 odsto, a indeksi na Volstritu za oko 4 odsto. Vodeći Dau Džons zabeležio je gubitak od 3,67 odsto.

XS
SM
MD
LG