Linkovi

Rast industrijske proizvodnje u SAD


Fordova fabrika u Čikagu (arhiv)
Fordova fabrika u Čikagu (arhiv)

Jedan od glavnih pokazatelja industrijske proizvodnje u Sjedinjenim Državama zabeležio je u septembru najveći porast u proteklih šest meseci.

Prema današnjem izveštaju sekretarijata za ekonomiju van sektora transporta, broj narudžbina za trajne proizvode porastao je prošlog meseca za 1,7 odsto. Ukoliko se u izveštaj uključe putnički avioni ovaj pokazatelj bi dobio negativnu vrednost. Medjutim, stručnjaci smatraju da se jasnija slika obima industrijske proizvodnje dobija kada se isključe putnički avioni i druga sredstva transporta čije narudžbine značajno variraju od meseca do meseca.

Današnji izveštaj obuhvata skuplje industrijske proizvode čiji vek trajanja treba da bude duži od tri godine. Analitičari smatraju da porast broja narudžbina za trajne proizvode predstavlja odgovor na povećanu potražnju u inostranstvu, koja je podstaknuta i nižom vrednošću dolara što američke proizvode čini jeftinijim na stranim tržištima.

U odvojenom izveštaju navodi se da je prodaja novih kuća u Sjedinjenim Državama porasla za 5,7 odsto, ali su prethodno cene kuća opale u proseku za 10 odsto. Medjutim, nove kuće čine samo mali deo ukupnog prometa na tržištu nekretnina, dok je prema izveštaju prošle nedelje broj prodatih postojećih kuća opao. Oba pokazatelja su, medjutim, daleko ispod vrednosti koje karakterišu normalno stanje na tržištu nekretnina.

XS
SM
MD
LG