Linkovi

Veća izgradnja kuća u SAD


Veća izgradnja kuća u SAD
Veća izgradnja kuća u SAD

Američka administracija je saopštila da je izgradnja novih stambenih objekata u novembru dostigla 19-omesečni maksimum, ali da je broj kuća u izgradnji ipak znatno manji od nivoa koji ekonomisti smatraju povoljnim.

Sekretarijat za ekonomiju je danas saopštio da se broj kuća koje se grade od oktobra povećao za više od 9 odsto, na godišnju stopu od 685 hiljada jedinica.

Taj broj je bitno veći od rekordnog niskog ukupnog broja od 554 hiljade tokom najveće američke recesije 2009, ali ipak znatno manji od godišnje stope koja se smatera povoljnom - od više od milion novih jedinica.

Stambena izgradnja u Sjedinjenim Državama je jedna od naslabijih karika posustale ekonomije. Milioni vlasnika kuća, često radnika koji su ostali bez posla, morali su da se iseljavaju kada su im banke zaplenile kuće, jer nisu mogli da otplaćuju kredit.

Izgradnja novih kuća ima nesrazmeran uticaj na ekonomiju, s obzirom da je izgradnja svake kuće jednaka otvaranju tri radna mesta godišnje i stvara poreski prihod u iznosu od 90 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG