Linkovi

Oporavak tržišta rada u SAD?


U oktobru je otvoreno dvostruko više radnih mesta nego što su ekonomisti očekivali
U oktobru je otvoreno dvostruko više radnih mesta nego što su ekonomisti očekivali

Situacija na tržištu rada u Sjedinjenenim Državama poboljšala se prošlog mjeseca, tokom kojeg je otvorena 151 hiljada radnih mjesta. Predsjednik Barak Obama je, uoči odlaska na azijsku turneju, kazao da je ohrabren najnovijim podacima o zapošljavanju, ali i upozorio da predstoji još dosta posla.

Dobre ekonomske vijesti došle su prekasno da bi pomogle predsjednikovoj Demokratskoj stranci na izborima.

“U privatnom sektoru je četiri mjeseca za redom otvoreno više od 100 hiljada radnih mjesta, što je prvi takav rast za više od četiri godine”, saopštio je predsjednik Obama.

Dok se republikanci pripremaju da preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu, osvojenu zahvaljujući nezadovoljstvu birača ekonomskom situacijom, vlada navodi da je u oktobru otvorena 151 hiljada radnih mjesta, dvostruko više nego što su analitičari očekivali.

“To je dobro odnosno bolje nego što smo očekivali. Predstoji nam međutim još dosta posla”, ističe ekonomista Džulija Koronado.

Stopa nezaposlenosti je međutim i dalje visoka, 9,6 odsto.

Predsednik Obama je uoči odlaska na azijsku turneju kazao da je ohrabren najnovijim izveštajem o zapošljavanju
Predsednik Obama je uoči odlaska na azijsku turneju kazao da je ohrabren najnovijim izveštajem o zapošljavanju

“Činjenica je da ohrabrujući izvještaj o zapošljavanju ne znači ništa ukoliko ste i dalje među milionima ljudi koji traže posao. Neću biti zadovoljan dok svi ne budu u mogućnosti da se zaposle”, kazao je predsjednik.

Obama je uoči odlaska u Aziju, gdje će pokušati da otvori tržišta za američke proizvode, pozvao republikance na saradnju.

“Ne možemo da provedemo naredne dvije godine uvučeni u političku blokadu. Ostale zemlje, poput Kine, ne čekaju na nas.”

U poslednjih godinu dana, u zdravstvu je otvoreno 11 odsto više radnih radnih mesta, u proizvodnji 27, sektoru za informacione tehnologije 39, prodaji 21 i sektoru za odnose sa potrošačima 15 odsto.

“Kompanije počinju da ponovo zapošljavaju na svim nivoima. Zapošljavanje na početnim pozicijama u stvari bilježi rast od gotovo 50 odsto, kada pogledate godinu za godinom”, navodi ekspert Met Ferguson.

To je dobrodošla vijest za Džoa Demaja, programera iz Pensilvanije, koji je dobio posao nakon gotovo dvije godine potrage.

“Zaposlio sam se u poslednjem trenutku.”

Republikanski kongresmen iz Ohajo Džon Bejner, za koga se očekuje da bude izabran za predsjedavajućeg Predstavničkog doma, u međuvremenu je zatražio da se produže poreske olakšice, usvojene za vrijeme bivšeg predsjednika Džordža Buša, ističući da će to dodatno podstaći zapošljavanje.

XS
SM
MD
LG