Linkovi

Stala maloprodaja u SAD


Maloprodaja je ključni pokretač ekonomskog rasta
Maloprodaja je ključni pokretač ekonomskog rasta

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama je prošlog meseca stala, s obzirom da ključni potrošački sektor odražava visoku nezaposlenost i rasprostranjenu zabrinutost za budućnost ekonomije.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za trgovinu, navodi se da su podaci za avgust nepromenjeni, posle povećanja od svega 0,3 odsto u julu. S obzirom da prodaja robe potrošačima čini veliki procenat američke ekonomske aktivnosti, rast u maloprodaji se smatra neophodnim delom rasta ukupne ekonomije.

Ekonomisti i nadležni u velikim lancima prodavnica kažu da loša situacija na tržištu rada i nedostatak potrošačkog poverenja u ekonomiju, navode Amerikance da manje kupuju.

Američki predsednik Barak Obama, u međuvremenu je ponovo pozvao Kongres da brzo usvoji zakonski predlog o otvaranju radnih mesta i da se ne igra politike. Obama je, u govoru u Severnoj Karolini ponovio da američki narod ne može da čeka do novembra 2012. i predsedničkih i kongresnih izbora, kao što neki zakonodavci priželjkuju.

Obama je rekao da će zakonski predlog o zapošljavanju u Americi obezbediti finansiranje nastavnika, građevinskih radnika i veterana i pomoći mladim ljudima da rade preko leta. On je rekao i da predlog obuhvata projekte za modernizaciju škola i puteva i poreske olakšice za manje firme.

XS
SM
MD
LG