Linkovi

Pogoršanje ekonomske situacije u SAD?


Pogoršanje ekonomske situacije u SAD?
Pogoršanje ekonomske situacije u SAD?

Širom Sjedinjenih Država, nastavljen je pad prodaje kuća, ovog puta novoizgrađenih. Danas je saopšteno i da je proizvodni sektor zabillježio mnogo manji rast od očekivanog. Analitičari upozoravaju da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša, uprkos uvjeravanjima Obamine administracije da se privreda polako oporavlja.

Prema novom izvještaju sekretarijata za ekonomiju, prodaja novoizgrađenih kuća je u julu pala za više od 12 odsto, na rekordno nizak nivo, uprkos najnižim cijenama u poslednjih šest i po godina. Današnji podaci, uz jučerašnju vijest o naglom padu prodaje postojećih kuća za 27 odsto, podstiču dodatna strahovanja da je ekonomski oporavak sporiji nego što se prvobitno smatralo. Pojedini analitičari takođe ne očekuju skori oporavak stambenog sektora.

"Ovo se sprema decenijama. Razoktriva se ceo splet dugovanja i faktora povezanih sa nerealnim rastom vrijednosti kuća. To se ne može ispraviti za godinu ili dvije”, kaže novinarka Aleksis Glik.

Stručnjaci ističu da je dio problema ukidanje poreskih olakšica za one koji prvi put kupuju kuću, To je, uz veliku stopu nezaposlenosti i teži pristup zajmovima, rezultiralo manjim brojem kupaca na tržištu nekretnina. Zabrinutost u pogledu zaposlenja podstakla je Amerikance i da više vode računa o dugovanjima. Novi podaci pokazuju da je prosječni iznos duga na kreditnoj kartici pao peti kvartal za redom odnosno da je na najnižem nivou u poslednjih osam godina. Sve manji broj Amerikanaca takođe zaostaje za otplatom dugovanja. U drugom kvartalu, broj otplata koje kasne 90 ili više dana pao je u odnosu na isti period prošle godine, kao i u odnosu na prethodna tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG