Linkovi

Akcije i dalje u padu


Zabeležen oštar pad vrednosti akcija na Njujorškoj berzi
Zabeležen oštar pad vrednosti akcija na Njujorškoj berzi

Berzanski indeksi na tržištima širom svijeta oštro su pali, nakon što je prvo snižavanje kreditnog rejtinga u američkoj istoriji uzdrmalo globalni finansijski sistem i pojačalo strahovanje da svjetska ekonomija slabi. Američki zvaničnici oštro kritikuju odluku o snižavanju kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, ocjenjujući da je riječ o užasnoj procjeni. Izvršni direktor agencije “Standard I Purs” ocijenio je međutim da je riječ o ispravnoj odluci, kada se uzmu u obzir sve veća zaduženost Amerike i nemogućnost Kongresa i predsjednika da postignu konsenzus o značajnijem smanjenju deficita.

Ključni indeksi na američkoj berzi pali su za preko pet odnosno šest odsto nakon što je odluka agencije “Standard i Purs” o snižavanju kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država sa trostruko A na AA plus, dodatno uzdrmala već zabrinute investitore. Novi pad na Vol Stritu dogodio se nakon gubitaka na azijskim i evropskim tržištima. Analitičari međutim smatraju da je situacija mogla da bude i gora.

"Reakcija u Aziji je bila mnogo blaža od očekivane, rekao bih i prilično ublažena. To je zato što je na većini azijskih berzi prošlog petka bio najveći pad u proteklih nekoliko godina, od četiri do pet odsto. Međutim, i danas je zabilježen pad od jedan do oko tri odsto“, smatra analiti;ar Frensis Lun.

Investitori širom svijeta su zabrinuti ne samo zbog snižavanja američkog rejtinga, već i zbog generalnog usporavanja privrede u Sjedinjenim Državama i širom Evrope.

“Situacija je pomalo zastrašujuća. Cijeli svijet je prezadužen.”

Obamina administracija u međuvremenu je nastavila da oštro kritikuje “Standard i Purs” .

“Mislim da je riječ o stvarno užasnoj procjeni “Standarda i Pursa”. Loše su postupili i pokazali iznenađujuće nezananje osnovne matematike kada je riječ o američkom budžetu”, kazao je sekretar za finansije Timoti Gajtner.

Zvaničnici agencije pak čvrsto stoje iza svoje odluke.

“Naš posao je da prikažemo stvarnu situaciju”, ističe Džon Čejmbers, izvršni direktor u "Standardu u Pursu".

Takođe upozoravaju da bi rejting Sjedinjenih Država mogao da bude dalje snižen, ukoliko se dužnička kriza ne riješi za dvije godine.

“Šansa da rejting ponovo bude snižen je 30 odsto. Na to bi prije svega mogla da utiče ekonomska situacija. Pomenuo sam da je oporavak veoma spor, tako da ćemo to pažljivo pratiti zato što će naravno uticati na budući smjer javnih finansija. Takođe ćemo pratiti primjenu prošlonedjeljnog sporazuma Kongresa i administracije”, navodi Dejvid Birs iz "Standarda i Pursa".

Eksperti ipak upozoravaju prosječne investitore da ne paniče.

“Svi koji ulažu u privatne penzione fondove mogu da odahnu, zato što je dugoročno gledano ovo samo manja prepreka za zemlju”, poručuje investicioni strateg Melodi Hobson.

Preostale dvije ključne agencije za kreditni rejting, Mudis i Fič, za sada su zadržale najviši rejting Amerike koja, kako ocjenjuju američki zvaničnici, i dalje ima izuzetno snažnu privredu. Takođe poručuju da su američke obveznice apsolutno bezbjedna investicija.

XS
SM
MD
LG