Linkovi

Manji broj nezaposlenih u SAD


Stopa nezaposlenosti, kako se očekuje, zadržaće se na 8, 3 odsto
Stopa nezaposlenosti, kako se očekuje, zadržaće se na 8, 3 odsto

Broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji prvi put podnose zahtev za nadoknadu za nezaposlene, prošle nedelje je pao na četvorogodišnji minimum, što pokazuje poboljšanje tržišta rada najveće ekonomije na svetu.

Sekretarijat za rad je saopštio da je nadoknadu prvi put zatražilo 357 hiljada nezaposlenih, što je šest hiljada manje nego prethodne nedelje. To je takođe najmanji ukupni broj od aprila 2008. Administracija treba u petak da objavi izveštaj o zaposlenosti u martu, a ekonomisti procenjuju da se prošlog meseca zaposlilo 200 hiljada ljudi.

Međutim, s obzirom da se povećava broj nezaposlenih koji ponovo traže posao, ekonomisti takođe predviđaju da će stopa nezaposlenosti na nacionalnom nivou ostati 8,3 odsto. Stopa nezaposlenosti se u drugoj polovini protekle godine smanjivala pet meseci uzastopce, što pokazuje da se ekonomija polako oporavlja od najveće ekonomske krize u proteklih sedam decenija. Ipak, sadašnja stopa nezaposlenosti je i dalje visoka u odnosu na američke standarde.

Ekonomija je inače u središtu predsedničke kampanje uoči izbora u novembru. Predsednik Barak Obama, demokrata, brani način na koji vodi ekonomski oporavak i kao dokaz ističe skorašnji porast zaposlenosti. Ali njegov glavni republikanski suparnik, Mit Romni, tvrdi da ekonomski oporavak nije dovoljno brz i kaže da bi on ukinuo državne propise da bi ekonomiji dao još veći zamah.

XS
SM
MD
LG