Linkovi

Važne odluke Federalnih rezervi


Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki
Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki

Na Vol Stritu se ove nedjelje očekuje ishod dva važna događaja, povezana sa Federalnim rezervama - redovni sastanak o kamatnim stopama i rezultati najnovijeg, takozvanog stres testa za banke.

Federalne rezerve imaće značajan uticaj na trgovinu na Vol Stritu ove nedjelje. Odbor američke centralne banke sjutra će raspravljati o kamatnim stopama, koje su blizu nuli, i zvaničnici su već jasno stavili do znanja da ne vide razlog za njihovo skoro povećanje.

Saopštenje nakon sastanka će ipak biti pažljivo razmotreno, zbog mogućih napomena u pogledu sve češćih nagovještaja ubrzanja američke ekonomije, među kojima je i bolji od očekivanog izvještaj o nezaposlenosti za prošli mjesec.

“Očigledno će raspravljati o ekonomiji, zato što se poboljšava. Oni međutim imaju tendenciju da umanje značaj svih dobrih vijesti i vjerovatno neće biti previše uzbuđeni”, smatra ekonomista Keri Lejhi.

Drugi veliki događaj je objavljivanje rezultata najnovijeg stres testa za američke banke. Najveće banke podvrgnute su testu kako bi se utvrdilo da li maju dovoljno kapitala da prevaziđu još jedan finansijski šok, ukljućujući i mogućnnost dublje evropske dužničke krize. Rezultati se očekuju do kraja nedjelje.

XS
SM
MD
LG