Linkovi

Bernanki: Potrebno više radnih mesta


Bernanki: Potrebno više radnih mesta
Bernanki: Potrebno više radnih mesta

Broj novih zahteva za nadoknadu za nezaposlene, krajem januara se smanjio, čime je nastavljen petomesečni trend koji sugeriše da se američko tržište rada stabilizuje.

Američka administracija je danas saopštila da se broj nezaposlenih koji traže nadoknadu u nedelji koja se završila 29. januara, smanjio na 415 hiljada, što je smanjenje od 42 hiljade u odnosu na prethodnu nedelju.

Predsednik Federalnih rezervi, Ben Bernanki, medjutim ocenjuje da su američki poslodavci i dalje "neradi" da zapošljavaju nove radnike, pa je Sjedinjenim Državama potreban "duži period većeg otvaranja novih radnih mesta" kako bi došlo do oporavka. On je rekao da će proći "nekoliko godina" pre nego što stopa nezaposlenosti, koja već 20 meseci stoji iznad 9 odsto, značajnije padne.

Broj molbi za nedeljnu nadoknadu za nezaposlene dostigao je maksimum marta 2009, kada je dostigao 651 hiljadu. Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je sada 9,4 odsto i analitičari predviđaju da bi mogla da poraste za 0,1 odsto kada vlada sutra objavi najnovije podatke. Sve u svemu, gotovo 15 miliona radno sposobnih Amerikanaca je bez posla.

XS
SM
MD
LG