Linkovi

Oporavak američke privrede


Danas su saopšteni uglavnom pozitivni podaci o američkoj privredi. Prema izvještaju sekretarijata za ekonomiju, maloprodaja u Sjedinjenim Državama je prošlog mjeseca porasla za 0,4 odsto. Potražnja, koja podstiče najveći dio ekonomske aktivnosti, bilježi rast već sedmi mjesec za redom.

U istraživanju univerziteta Mičigen navodi se da se povjerenje potrošača neznatno poboljšalo između ostalog i zbog vijesti o otvaranju stotina hiljada radnih mjesta poslednjih mjeseci.

Prema podacima američke Centralne banke, oporavlja se i industrijski sektor, koji je u aprilu zabilježio rast od 0, 8 odsto. U još jednom vladinom izvještaju navodi se da su kompanije povećale inventar, što je znak njihovog povjerenja u ekonomsku budućnost. Broj zahtjeva za stečaj se međutim povećao za 27 odsto tokom jednogodišnjeg perioda, koji je okončan u martu.

Strahovanja da će mere štednje i restrikcije u okviru stabilizacionog paketa Evropske unije usporiti globalni ekonomski oporavak i loše vesti sa evropskih berzi uticali su i na investitore na ovoj strani Atlantika tako da su vodeći indeksi na Volstritu opali za gotovo 2 odsto.

XS
SM
MD
LG