Linkovi

SAD "ismejale" predlog o legalizaciji narkotika


U izveštaju koji je predstavljen u Njujorku, navodi se da takozvani rat protiv droge nije uspeo da smanji trgovinu drogom i njenu potrošnju u svetu.
U izveštaju koji je predstavljen u Njujorku, navodi se da takozvani rat protiv droge nije uspeo da smanji trgovinu drogom i njenu potrošnju u svetu.

Sjedinjene Države odbacile su novi izveštaj u kojem se vlade pozivaju da se upotrebi zabranjenih narkotika suprotstave njihovom legalizacijom, nazivajući ga "smešnim".

Nacionalna Kancelarija za borbu protiv droge saopštila je da je zavisnost bolest koja može uspešno da se leči. Portparol kancelarije izjavio je da je korišćenje droge u Sjedinjenim Državama upola manje nego pre 30 godina i naglasio da je potencijalni kapacitet proizvodnje čistog kokaina u Kolumbiji od 2001. do 2009, smanjen za gotovo dve trećine, tako da bi povećanje pristupačnosti droge samo ugrozilo više ljudi i zajednica.

U izveštaju Komisije za globalnu borbu protiv narkotika, vladama širom sveta se preporučuje da iz temelja promene stav prema upotrebi droge. U komisiji sastavljenoj od bivših svetskih lidera, pored ostalih su i bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, bivši američki državni sekretar Džordž Šulc, kao i bivši predsednici Kolumbije i Meksika, Cezar Gavirija i Ernesto Zediljo.

U izveštaju koji je danas predstavljen u Njujorku, navodi se da takozvani rat protiv droge nije uspeo da smanji trgovinu drogom i njenu potrošnju u svetu i da je izazvao „razorne posledice“ za pojednice i zajednice. Vladama se preporučuje da upotrebu marihuane i drugih droga ozakone za ljude koji ne ugrožavaju okolinu. Vlade se takođe pozivaju da u okviru zdravstvenih usluga obezbede tretman za zavisnike i rade na uspostavljanju zakonskog modela koji će umanjiti značaj sindikata organizovanog kriminala koji trguju drogom.

XS
SM
MD
LG