Linkovi

SAD: Veliki lanac dragstora prestaje da prodaje duvanske proizvode


Veliki lanac dragstora u Americi CVS odlučio da obustavi prodaju cigareta i duvanskih proizvoda
Veliki lanac dragstora u Americi CVS odlučio da obustavi prodaju cigareta i duvanskih proizvoda

Lanac CVS sa prodajom u vrednosti od 56 milijardi dolara saopštio je će ga prekid prodaje duvana koštati dve milijarde dolara zarade godišnje.

Veliki lanac dragstora u Americi navodi da će do oktobra prestati da prodaje cigarete i duvanske proizvode što je akcija koju je smesta pozdravio predsednik Barak Obama.

Lanac CVS sa preko 7.100 radnji danas je saopštio da cigarete i duvanski proizvodi nemaju mesta u njihovim prodavnicama dok nastoje da se više orijentišu na deo biznisa koji se tiče apoteke. Taj lanac sa prodajom u vrednosti od 56 milijardi dolara saopštio je će ga prekid prodaje duvana koštati dve milijarde dolara zarade godišnje.

Predsednik Obama je rekao da ova odluka „uspostavlja moćni primer“ i pomaže unapredjenju nastojanja njegove administracije da se smanji broj smrtnih slučajeva vezanih za korišćenje duvana, poput raka i srčanih oboljenja.

Predsednik je takodje ukazao da će akcije te kompanije imati „dubinski pozitivan uticaj na zdravlje u našoj zemlji.“

Studije pokazuju da gotovo 44 miliona odraslih u Americi redovno puši. To je cifra koja je niža od broja pušača u mnogim drugim zemljama, ali je uglavnom nepromenjena i nakon višegodišnje vladine kampanje protiv pušenja.

Američki funkcioneri navode da pušenje cigareta dovodi do preko 440.000 smrtnih slučajeva godišnje u zemlji.
XS
SM
MD
LG