Linkovi

Super-neuspeh superodbora za deficit


Predsedavajući komiteta za finansije, senator Maks Bokus pred sastanak sa članovima "superodbora" 21. novembar 2011.
Predsedavajući komiteta za finansije, senator Maks Bokus pred sastanak sa članovima "superodbora" 21. novembar 2011.

Specijalni odbor američkog Kongresa, takozvani “superodbor”, nije uspeo da izvrši svoj zadatak i izradi dvostranački plan kako bi se federalni deficit smanjio za najmanje hiljadu i dve stotine milijardi u narednih deset godina. Meseci pregovaranja nisu mogli da prebrode stranačke ideološke razlike o načinima za ozdravljenje fiskalnog sistema SAD.

Super-neuspeh “superodbora” za deficit. Na kraju, republikanci su odbili da podrže nove prihode od poreza, koje su tražile demokrate, a bez njih su demokrate odbile da razmotre smanjenje troškova, što su tražili republikanci. Odbor je saopštio: “Danas smo došli do zaključka da javnosti nećemo moći da pružimo nikakav dvostranački dogovor… okončavamo ovaj proces ujedinjeni u uverenju da se fiskalna kriza naše nacije mora rešavati”.

Prošlo je samo nedelju dana od kada su zakonodavci izrazili nadu i uverenje da će “superodbor” svojim planom dostići ili čak premašiti željenu cifru smanjenja deficita.

Moji članovi i dalje misle da se nešto može uraditi”, rekao je lider demokratske većine u Senatu, Heri Rid.

“Ovo nije viša matematika. Oni to mogu”, bio je optimističan republikanski kongresmen Majk Simpson.

“Neuspeh nije opcija”, izjavio je republikanski senator Lamar Aleksandar.

Međutim, neuspeh je sada realnost, što će pokrenuti automatsko smanjenje troškova domaćih programa i nacionalne odbrane, počevši od 2013. Posebno će biti pogođeni sistem zdravstvene zaštite i vojni ugovorci – koje finansira vlada.

Usledila je brza reakcija. Predsednik Barak Obama je obećao da će uložiti veto na bilo koji pokušaj Kongresa da izbegne budžetske posledice neuspeha “superodbora”.

“Jedini način da ne dođe do tih rezova je da se Kongres vrati na posao i dogovori o izbalansiranom planu smanjenja deficita za najmanje hiljadu dvesta milijardi. To je upravo ono što treba da urade”, poručio je predsednik Obama.

Kopredsedavajuća predsednikove komisije za smanjenje duga, Elis Rivlin, sumirala je rad “superodbora” kao – “ogromnu propuštenu priliku.”

“Ono što je trebalo da urade i što su imali moć da urade bilo je da se federalni budžet vrati na održivi put. Po meni, posledice su veoma ozbiljne”, kaže ekonomista i ekspert za budžetska pitanja, Elis Rivlin.

Deonice na američkim i svetskim berzama u ponedeljak su oštro pale u očekivanju neuspeha superodbora.

Nedavna anketa pokazala je da više Amerikanaca ima povoljno mišljenje o komunizmu nego o američkom Kongresu, zbog njegove hronične nesposobnosti da deluje i rešava hitne nacionalne probleme – što je percepcija koju neće ublažiti krah superodbora.

XS
SM
MD
LG